Першим етапом угорської програми є реконструкція Угорського національного театру в Берегові / Фото news.church.ua

Уряд Угорщини виділить 2,5 мільярди форинтів (понад 7,5 мільйонів євро) на широкомасштабну програму підтримки угорської культури на Закарпатті.

Про це повідомляє Mukachevo.net.

Програму оновлення будівель культурної спадщини "угорською культурною експансією" назвав Іштван Грежа, уповноважений угорського міністра, відповідальний за розвиток співпраці між областю Саболч-Сатмар-Берег і Закарпаттям під час прес-конференції у Будапешті.

Відео дня

"На Закарпаття ми плануємо привозити великі імпрези та вистави лише найвищого художнього рівня, що часто є неможливим у непристосованих та давно забутих гігантських будинках культури", - зазначив Грежа.

Читайте також"Угорщина робить помилку": Волкер прокоментував блокування засідань Комісії Україна-НАТО

Першим етапом цієї програми є реконструкція Угорського національного театру в Берегові, де вже цієї осені розміститься також культурний центр імені Шарі Федак. За словами Грежі далі розпочнеться підтримка закладів культури по всьому Закарпаттю.

За виділені кошти планується завершити реконструкцію будинків культури в Шаланках та Пейтерфолво. Цього року відбудеться декілька цікавих імпрез, але основна частина програми розпочнеться у 2020-му і триватиме ще два роки.

Іштван Греза також подякував керівникам п'яти найбільших національних культурних установ Угорщини за підтримку. Також він зазначив, що всі народи Закарпаття зможуть показати угорцям, наскільки багатогранною є їхня культура, додавши: "Якщо ця модель на Закарпатті запрацює, то вона буде поширюватися і на інші закордонні угорські громади".

За його словами угорський уряд готовий «підтримати» не лише закарпатських угорців, а також представників усіх національностей Закарпаття.

Як повідомляв УНІАН, відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року українським парламентом нового закону про освіту.

Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які мешкають в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року. Нині цей проект закону перебуває на розгляді парламентських комітетів.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наполягає на необхідності збільшення до 5 років перехідного періоду для впровадження положень закону про освіту щодо мови навчання представників нацменшин.