REUTERS

Міністерства оборони України, Польщі та Литви планують у квітні підписати технічний договір, який, серед іншого, визначить структуру створюваної спільної військової бригади.

Про це кореспонденту УНІАН у Польщі повідомив прес-секретар Міністерства оборони Польщі Яцек Соньта.

Читайте такожПольща проведе навчання 50 українських військових інструкторів

Відео дня

"Підписання договору планується на квітень. Документ визначить, зокрема структуру та оснащення бригади та її керівництва. Керівництво буде базуватися у Любліні, до його складу входитимуть близько 100 військовослужбовців та військових працівників, у тому числі 18 військових з України та п’ятеро з Литви", - сказав прес-секретар.

Соньта не став коментувати, коли вiйськовi з України та Литви зможуть приїхати до Польщi, а сама бригада офiцiйно почне функцiонувати.

"Планується, що через 18 мiсяцiв пiсля пiдписання технiчної умови бригада осягне повну операцiйну готовнiсть, тобто буде готовою до виконання завдання: участi у мiжнародних мiсiях у рамках мандата Ради безпеки ООН", - повідомив він.

У Міноборони Польщі повідомили, що інші складові спільної бригади залишатимуться у структурах національних армій та розташовуватимуться на територіях України, Польщі і Литви, але не уточнили, скільки військових в цілому входитимуть до бригади.

У Посольстві України у Варшаві УНІАН повідомили, що текст технічного договору був погоджений сторонами у березні, а його підписання буде можливим після проходження внутрішніх процедур в країнах. За даними співрозмовника агентства, у Польщі це може зайняти максимум шість тижнів.

У посольстві зауважили, що українські військові можуть приїхати до Польщі після завершення всіх формальностей, але не назвали можливих дат.

Читайте такожНімеччина, Франція і Польща будуть зміцнювати оборону ЄС

Як повідомляв УНІАН, під час останнього візиту президента України Петра Порошенка до Польщі сторони домовились пришвидшити створення бригади, яка мала б функціонувати вже у першому кварталі 2015 року.

Представники польської влади заявляли, що військові цієї бригади не братимуть участі в бойових діях на сході України, а допомагатимуть українській армії у приведенні її у відповідність до західних стандартів.

Рамковий договір про створення спільної військової бригади був підписаний у вересні 2014 року. Тоді повідомлялося, що вона має почати функціонувати до кінця 2016 року.