У той же час він не став озвучувати точні цифри / imigrant-hungary.com

До 300 тисяч жителів Закарпатської області мають паспорти Угорщини, повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

У той же час він не став озвучувати точні цифри, оскільки це «розкриє засоби і методи», якими військова прокуратура збирає докази, пише НВ.

Читайте такожУгорщина анонсувала "культурну експансію" Закарпаття

Відео дня

«Щодо угорців у Закарпатті - ці цифри налічують до 10% населення Закарпаття. Порахуйте, скільки це - понад 1,2 мільйона проживають на території Закарпаття, ось понад 120 тисяч, а за опрацьованими нами даними - до 300 тисяч громадян України отримали угорські паспорти», - заявив Матіос.

За словами головного військового прокурора, відповідні дані про наявність подвійного громадянства збираються, зокрема, для ідентифікації українців, що мають доступ до державної таємниці та/або перебувають на офіційних посадах, і, в разі вчинення ними будь-яких злочинів, проведення подальших процесуальних дій з урахуванням цієї інформації.

Як повідомляв УНІАН, відносини України і Угорщини погіршилися після прийняття восени 2017 року українським парламентом нового закону про освіту. Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які проживають в Україні, з положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненому 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту». 14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наполягає на необхідності збільшення до 5 років перехідного періоду для впровадження положень закону про освіту щодо мови навчання представників нацменшин.