Роман Сущенко / REUTERS

Звільнений у рамках обміну з РФ журналіст Роман Сущенко заявив, що буде боротися за звільнення решти українських політв’язнів у Росії та продовжить займатися журналістикою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час прес-конференції в Києві.

Читайте такожСущенко подякував за звільнення Зеленському, Порошенку і Макрону

Відео дня

За словами Сущенка, він повернеться до журналістської діяльності. «В мене є велике бажання повернутися до творчості, займатися журналістикою», - зауважив він.

«Зараз я у штаті на посаді власного кореспондента, подальші мої перспективи вибудовування кар’єри ми ще з генеральним директором не обговорювали, поки триває обстеження, до якогось кінцевого результату ми ще дійшли. Особисті наміри їхати кудись працювати чи залишатись тут, серед вас, в мене ще не набули конкретних обрисів, але журналістика – так», - запевнив Сущенко.

Також колишній політв’язень повідомив, що планує займатися публічною діяльністю у сфері звільнення українських політв’язнів у РФ. «Йдеться про звільнення наших політв’язнів. Ми тут вже розмовляли з юристами, що ми розглядаємо тут українську ініціативу, місію – саме створити структуру, яка б опікувалась політв’язнями, які там (у Росії – УНІАН) досі знаходяться, Це 100 сімей, людей, доль, і не кажу про тих, хто на окупованих територіях», - додав він.

Сущенко наголосив на важливості підтримання цієї теми за кордоном, оскільки там - один із важелів впливу на режим президента Росії Володимира Путіна.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ Росії 30 вересня 2016 року затримала в Москві кореспондента «Укрінформу» Сущенка, назвавши його співробітником української розвідки, і звинуватила в шпигунстві.

4 червня 2018 року Московський міський суд засудив Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав цей вирок законним.

7 вересня цього року в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українські військовополонені моряки і 11 політв'язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих і Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.

За даними омбудсмена Людмили Денісової, в Росії продовжують утримувати 113 українців, серед яких 89 кримських татар. Також Денісова повідомила, що 10 звільнених українських бранців помилував президент РФ, а Бекіров та моряки були звільнені під особисті зобов'язання.