МВС поче посилити відповідальність за водіння в нетверезому стані / фото Autonews.com.ua

Міністерство внутрішніх справ України запропонувало посилити покарання за водіння у нетверезому стані і на додаток до штрафів запровадити адміністративний арешт на 5, 10 або 15 діб.

При цьому відповідальність за це правопорушення МВС хоче повернути з Кримінального кодексу до Адміністративного. Законопроект подадуть до Верховної Ради вже найближчими тижнями, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, передає «Обозреватель».

"За 2018 рік було складено 115 000 протоколів про водіння в нетверезому стані. Це просто жах. І це тільки ті особи, яких патрульна поліція зупинила й оформила. А скільки було тих, хто проїхали повз і доїхали п'яними додому?" – обурився Геращенко.

Відео дня

На його думку, розмір штрафів (попри значні суми до 50 тисяч грн) не зупиняє тих, хто хоче пиячити за кермом.

Читайте такожУ Сумах п’яний водій під час втечі протягнув патрульного за машиною, затиснувши його руку дверцятами (відео)

"При цьому процедура оформлення кримінального проступку з документальної точки зору набагато складніша, ніж оформлення адміністративного правопорушення", – звернув він увагу.

Геращенко також роз'яснив, в яких випадках водія зможуть посадити до в'язниці: "Перший раз – або штраф, або адміністративний арешт до 5 діб. Залежить від брутальності порушення правил дорожнього руху. Якщо людина в нетверезому стані зупинилася на знак патрульного, то суд може визначити штраф. Якщо за водієм ще довелося гнатися, перш ніж його зупинити – то може бути арешт".

У разі повторного порушення пропонується арешт на 10-15 діб.

"Якщо суддя побачить, що особу вдруге за рік чи за два роки спіймали на водінні у стані сп'яніння, то ухвалюватиме рішення поміщати її під арешт. І неважливо, чи буде це депутат місцевої ради або мільйонер. Будь ласка, посидьте. Тому що є багаті люди, які не хочуть викликати собі таксі, а хочуть їздити містом напідпитку. І це часто закінчується жахливими трагедіями", – додав Геращенко.

Заступник міністра закликав "зупинити вбивць на дорогах, які, попри жахливу статистику, все одно вип'ють і сідають за кермо".

"Викликайте своїх родичів, друзів, які тверезі. Замовляйте послугу таксі, коли таксист сідає за кермо вашої машини. Але не сідайте за кермо у стані алкогольного сп'яніння", – порадив він.