Проектом закону пропонується спростити процедури доведення права на виплату пенсій та її розміру мешканцям Донбасу, які покинули домівки через війну / фото УНІАН

На сайті Верховної Ради оприлюднено текст законопроекту, яким передбачена виплата пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях України й не перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи.

На сайті ВР цей законопроект розміщено під назвою "Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію" (№ 2083-д).

Його авторами є 17 народних депутатів, які входять до фракцій "Слуга народу", "Опозиційна платформа - За життя", "Батьківщина", групи "За майбутнє", а також один позафракційний.

Відео дня

Читайте такожПутін заявив про намір виділити 100 мільярдів рублів пенсіонерам з ОРДЛО

Законопроектом передбачено, що суми пенсії, які не були нараховані та/або виплачені з моменту припинення фінансування органів Пенсійного фонду України у зв’язку зі збройним конфліктом, тимчасовою окупацією, повсюдними проявами насильства, порушеннями прав людини та надзвичайними ситуаціями воєнного, природного чи техногенного характеру, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком починаючи з наступного місяця з моменту звернення. При цьому частина суми неотриманої пенсії більш як за 12 місяців виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що таким чином буде скасовано для зазначеної категорії осіб обмеження в можливості отримати невиплачену пенсію лише за три роки, у тому числі спадкоємцями.

Проектом закону пропонується спростити процедури доведення права на виплату пенсій та її розміру шляхом скасування обов’язковості надання паперових документів щодо осіб, які мають право на пенсії та змушені були залишити місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини і надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру;

Читайте такожВерховна Рада внесла зміни до закону про військову службу

Також проектом пропонується врахувати можливість докупівлі страхового стажу без застосування санкцій подвоєння суми єдиного внеску.

Відповідно до законопроекту, виплата пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях України та не перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи, здійснюється територіальним підрозділом Пенсійного Фонду України за місцем їхнього звернення. В ньому сказано, що пенсія виплачується щомісяця за умови періодичного проходження особою ідентифікації один раз на 6 місяців. Порядок проходження ідентифікації пенсіонерами, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, визначається Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом передбачено, що виплата пенсій, що призначені особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях, здійснюється безпосередньо особі або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, через мережу установ і пристроїв уповноважених банків або за зазначеним у заяві місцем знаходження організації, що здійснює виплату і доставку пенсій, тільки на території населених пунктів, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Як повідомляв УНІАН, 26 листопада депутати зареєстрували у парламенті законопроект, покликаний врегулювати питання щодо виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.