Епіфаній назвав умову, за якою ПЦУ святкуватиме Різдво 25 грудня / фото УНІАН

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що ПЦУ може перенести святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, якщо погодяться віряни.

Про це він заявив на брифінгу, відповідаючи на запитання журналістів щодо дати святкування Різдва, повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

Предстоятель ПЦУ наголосив, що церква готова до реформи календаря, утім віряни, особливо у Західній Україні, поки протестують. Про це свідчать соціологічні дослідження та внутрішні опитування ПЦУ.

Відео дня

Читайте такожРіздво 25 грудня: у ПЦУ розповіли, коли змінять дату святкування

Потрібна значна просвітницька праця, до якої владика Епіфаній закликав журналістів.

Він зазначив, що поки не надто порушує це питання, бо воно наразі не об’єднує, а роз’єднує суспільство.

"Слід пояснювати людям, що ми відзначаємо не дату, а подію - Різдво Господа нашого Ісуса Христа", - нагадав митрополит.

Як повідомляв УНІАН, 3 грудня на сторінці ПЦУ у Facebook з’явилося повідомлення про те, що з наближенням святкування Різдва Христового поновлюються дискусії, коли відзначати цю подію.

У ПЦУ зауважили, що головним у святкуванні дня народження Ісуса Христа є не дата, а зміст події.

Крім того, у ПЦУ вказали, що календарна дата для святкування Різдва Христового 25 грудня була обрана у IV столітті. До того часу церква дві події – Різдво Спасителя і Хрещення Господнє – святкувала в один день, 6 січня, під спільною назвою Богоявлення.

Також було розміщено коментар митрополита Епіфанія, який наголошував, що Православна церква України не проти календарної реформи, але якщо її підтримуватиме більшість вірян, а також якщо соборний орган ПЦУ розгляне та ухвалить відповідне рішення.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні стало відомо про остаточну ліквідацію УПЦ Київського патріархату.

Православна церква України була створена на об'єднавчому соборі у Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем було обрано митрополита Епіфанія.

Томос, який підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала п’ятнадцятою церквою у диптиху помісних православних церков світу.

Наразі ПЦУ офіційно визнана Вселенським патріархатом, Елладською православною церквою та Александрійським патріархатом.

РПЦ у відповідь вже розірвала стосунки з двома першими грецькими церквами.

Московський патріархат відмовився визнати Православну церкву України. Його приклад наслідували залежні від Москви Антиохійський патріархат, Православна церква Чеських і Словацьких земель, Польська православна церква, а також союзна РПЦ Сербська церква.