У розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета результати експертизи, на яку посилається міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, не однозначні, а докази – не переконливі.

Такої думки дійшли журналісти «Слідство.Інфо».

Журналісти отримали документ експертизи, яку Аваков назвав "вирішальною" для арешту підозрюваних у вбивстві. На їхню думку, експертиза не містять однозначних висновків, що персонажі на відео і підозрювані – одні й ті ж особи.

Так, четверо експертів проаналізували, чи може бути дитячий хірург Юлія Кузьменко жінкою-кілером, яка підклала вибухівку під автомобіль Шеремета, а вранці привела її в дію.

Читайте такожВбивство Шеремета: адвокат підозрюваної заявляє про залякування свідків

Один експерт не зміг ідентифікувати їх як одну людину. Психологічна експертиза показала, що може. Портретна не змогла дати чіткої відповіді. Експертиза ходи назвала докази "умовно-достатніми" для того, щоб стверджувати ідентичність осіб.

Аваков також спирається на висновки британського експерта-криміналіста Івана Бірча. Журналісти проаналізували результати попередньої експертизи британця від 1 жовтня.

Згідно з експертизою Бірча, жінки, зафіксовані на трьох відео, можуть бути однією людиною

Згідно з документом, жінка, яка знімала на мобільний телефон розташування камер, жінка, яка підкладала бомбу, і жінка, яка могла підірвати авто Шеремета, – з великою ймовірністю одна і та сама людина.

Це означає, що всі три людини – Кузьменко, а не заарештована Яна Дугарь. У той же час, за словами розслідувачів, довести схожість вкрай складно, якщо порівняти фотографію Кузьменко і персонажа на відео.

Журналісти також припускають, що дана експертиза Бірча "могла поставити під сумнів висновки слідчих", тому не була оприлюднена.

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року в результаті вибуху автомобіля.

12 грудня цього року в Національній поліції заявили, що у причетності до вбивства Шеремета підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім «Лиса»), військову медсестру Яну Дугарь і подружжя добровольців Інни («Пума») і Владислава («Буча») Грищенків.

Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

13 грудня суд обрав Дугарь запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, а Кузьменко - у вигляді тримання під вартою до 8 лютого 2020 року. Вночі 14 грудня суд постановив заарештувати на 2 місяці Антоненка.