«Рабів» набирали через оголошення, обіцяючи позбавити наркотичної або алкогольної залежності / фото pixabay.com

В Маріуполі правоохоронці викрили групу осіб, які утримували близько 30 людей у трудовому рабстві.

Читайте такожПрацювали за їжу: на Вінничині подружжя тримало у рабстві людей (відео)

Як повідомляє Відділ комунікації поліції Донецької області, зловмисники займалися трудовою експлуатацією громадян вразливих категорій: наркозалежних, безхатченків та інших.

Відео дня

За даними поліції, близько 30 чоловіків і жінок утримували в будинку під назвою «Храм», розташованому в Маріуполі.

Фігуранти діяли під прикриттям благодійного фонду та релігійної спільноти. Окрім лідера, до складу угрупування входили керівники «Храмів», які забезпечували діяльність закладу, вербувальники, які постійно стежили за утримуваними, та охоронці, які виконували силові функції.

«Працівників» набирали через оголошення в інтернеті, обіцяючи позбавити наркотичної або алкогольної залежності. Деяких кандидатів вербували на вулицях, користуючись їх важким становищем. Перебування потерпілого у фальшивому «реабілітаційному центрі» коштувало рідним 2000 гривень на місяць. За один трудовий день за кожного працівника зловмисники отримували до 400 грн. Морально зламаних потерпілих зловмисники під наглядом вивозили на будівельні об’єкти до різних міст Донецької і Дніпропетровської області, де ті виконували тяжку роботу. За відмову працювати утримуваних карали методами фізичного впливу.

Фігуранти називали цей процес «трудотерапія», за яку робітники отримували лише спальне місце і мінімальне харчування. Курс лікування тривав від 2 місяців до року.

Оплата за працю, а також за перебування осіб в «реабілітаційному центрі» йшла на рахунок ватажка злочинної групи.

Читайте такожНелюдські умови у бараках і жорстоке побиття: на Одещині подружжя тримало сотню рабів (фото)

Операцію з визволення громадян провели працівники управління по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, і детективи поліції Донецької області із залученням спецпризначенців РПОПу. Процесуальне керівництво здійснює обласна прокуратура.

Також встановлено осіб, яких утримували тут раніше.

До відповідальності притягують лідера злочинної групи та його спільників. Усі вони жителі Маріуполя 31-37 років.

Крім того, у фальшивому «реабілітаційному центрі» поліцейські виявили раніше засудженого 25-річного чоловіка, який більше року переховувався від поліції. Зловмисник підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, передбаченого ч. 2 ст. 186 (грабіж) Кримінального кодексу України.

Підозрюваним інкримінують ч. 2 ст. 149 (торгівля людьми) та ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі. Досудове розслідування триває.