У МОЗ запевнили у готовності українських медиків до лікування коронавіруса / фото УНІАН

У Міністерстві охорони здоров'я запевнили, що українські медики готові лікувати коронавірус, якщо його буде виявлено.

Читайте такожЗафіксували перший випадок смерті від лікаря коронавірусу

Як повідомляє прес-служба голови держави, сьогодні президент Володимир Зеленський заслухав керівництво МОЗ про ситуацію з коронавірусом, який поширюється з Китаю, і заходи, що застосовуються МОЗ у зв'язку з цим.

Відео дня

Міністр Зоряна Скалецька повідомила, що зараз в Україні не зафіксовано зараження цим вірусом, а випадки, про які повідомляли ЗМІ, були звичайним грипом.

За словами міністра охорони здоров'я, постійно працює оперативний штаб за погодженням необхідних медичних і міжвідомчих дій. Крім того, МОЗ підготував порядок реагування для лікарень і лікарів, служб, відповідальних за перетин кордону, та лабораторій.

"Є готовність в лабораторіях і з тест-систем для виявлення та виключення підозрілих випадків про те, чи стосуються вони чи ні китайського коронавіруса. Взаємодія з міжнародними організаціями, які моніторять на глобальному, міждержавному рівні, щоденна", - підкреслила міністр.

У свою чергу, її заступник Віктор Ляшко повідомив, що налагоджена постійна оперативна комунікація з прикордонною службою, зокрема в аеропортах, підготовлена інструкція, як реагувати й перевіряти пасажирів.

Він зазначив, що за наявності у хвороби інкубаційного періоду проведена робота з сімейними лікарями - для моніторингу і своєчасного реагування, а також запевнив, що в Україні готові лікувати вірус, якщо його буде виявлено.

"Ті технології, які допомогли вилікувати людей в Китаї, застосовуються й в Україні. Наші інфекціоністи знають про них і готові ними скористатися. З допомогою таких технологій вони лікують грипоподібні захворювання", - сказав Ляшко.

Президент наголосив на необхідності покращити інформування громадян та сформувати чіткі рекомендації першочергових дій, які необхідно застосовувати людям.

Зокрема, на його думку, слід нагадати про стандартні заходи для забезпечення безпеки від зимових хвороб, а також дати чіткі рекомендації уникати поїздок в певні країни.

Зеленський також запропонував укомплектувати в аеропорту "Бориспіль" медичний штаб або тимчасову службу.

Представники МОЗ заявили, що в даний час розглядається також можливість створення спеціальної лабораторії для оперативного виявлення вірусів.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження у місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Попередньо встановлено, що збудником захворювання став новий тип коронавіруса – 2019-nCoV. Вірус передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Згідно з даними на 25 січня, вірус з центрального Китаю, поширився на інші великі міста - Пекін і Шанхай, випадки захворювання зафіксовані в США, Таїланді, Південній Кореї, Японії, Австралії, Франції та Канаді.

Станом на 26 січня кількість хворих досягла 2002 людей, померли вже 56 осіб.

З понеділка, 27 січня, будуть скасовані всі туристичні тури з Китаю. Внутрішні рейси й бронювання готелів через турагентства були припинені з 24 січня, тоді як аналогічні послуги для закордонних напрямків будуть припинені з 27 січня.