REUTERS

Європейський суд з прав людини відхилив запит бойовика Володимира Цемаха, фігуранта справи про знищення літака рейсу MH17, в якому він клопотав про заборону своєї екстрадиції до Нідерландів.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на прес-службу суду.

Мова йде про скаргу Цемаха "проти Нідерландів та України". У листопаді ЄСПЛ відхилив запит позивача на схвалення забезпечувального заходу, який дозволив би заборонити його екстрадицію в Нідерланди", - повідомив представник суду.

Відео дня

Адвокат бойовика Анатолій Кучерена в коментарі російському "Інтерфаксу" зазначив, що "попри подібне рішення Страсбурзького суду, який продовжить шукати інші шляхи щодо захисту інтересів Цемаха".

Читайте такожПраворуч МН17: у Росії розповіли, чому не хочуть віддавати Нідерландам Цемаха

"Розчаровані рішенням ЄСПЛ відхилити наш запит на схвалення забезпечувального заходу, який дозволив би заборонити екстрадицію Цемаха в Нідерланди", - сказав Кучерена. Він також заявив, що особисто не отримував офіційної відповіді від Страсбурзького суду.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня Україна передала Росії фігуранта справи про збитий над Донбасом малайзійський "Боїнг" рейсу MH17 Володимира Цемаха згідно з умовами обміну полоненими. Пізніше стало відомо, що він повернувся в "ДНР".

Прокуратура Нідерландів надіслала запит на тимчасовий арешт Цемаха в російські компетентні органи 7 вересня 2019 року з метою екстрадиції в Нідерланди. 2 грудня 2019-го прокуратура Нідерландів заявила, що Росія свідомо дозволила бойовика Володимиру Цемаху виїхати з країни, щоб не видавати його слідству.

Читайте такожПраворуч МН17: Нідерланди шкодують про видачу Цемаха Росії, але розуміють протиріччя Банкової

СБУ затримала Цемаха наприкінці червня в місті Сніжному на тимчасово окупованій території Донецької області у зв'язку зі справою про катастрофу малайзійського літака "Боїнг-777" рейсу MH17. У міжнародній групі розслідувачів Bellingcat припускають, що Цемах причетний до збиття "Боїнга" і був свідком тих подій.

Українські правоохоронці підозрювали Цемаха в участі в діяльності "ДНР" і в організації теракту, в результаті якого загинули четверо українських військових.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що європейські правоохоронці перед обміном провели з Цемахом необхідні слідчі дії.