В Офісі генпрокурора вивчають нові підходи щодо допитів дітей-жертв і дітей-свідків злочинів / фото zakon.kz

В Україні за минулий рік шість тисяч дітей стали жертвами злочинів. Загалом правоохоронці зареєстрували 12 тисяч кримінальних справ щодо неповнолітніх, які перебувають у конфлікті із законом, і дітей, які постраждали від насильницьких дій.

Про це повідомив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, передає прес-служба Офісу генпрокурора.

Читайте такожВ мережі кожні 5 хвилин з'являється матеріал з сексуальним насильством над дитиною - омбудсмен

Відео дня

Мамедов розповів, що нині у відомстві вивчають нові підходи щодо допитів дітей-жертв і дітей-свідків злочинів. За його словами, передусім, враховується дитяча психологія, сприйняття і мінімізація стресу.

"Ми всі повинні розуміти специфіку роботи з неповнолітніми. Необхідно враховувати дитячу психологію та дитяче сприйняття, а підходи на всіх етапах повинні відрізнятися від тих, які існують у роботі з повнолітніми злочинцями та потерпілими", - зазначив заступник генпрокурора.

Крім того, Офіс генпрокурора спільно з Нацполіцією має намір запровадити новий підхід до допиту потерпілих дітей та свідків. Його суть полягає в принципі американського Children's Justice Centre - "одного разу".

Мамедов пояснив, що допит дитини може проводитися лише один раз, однією стороною процесу (суддею або слідчим), на одному етапі досудового розслідування. 

Нагадаємо, 15 січня Кабмін затвердив законопроєкт, який передбачає посилення відповідальності за втягнення дітей у злочинну діяльність. За залучення неповнолітніх до незаконних воєнізованих або збройних формувань порушникам загрожує позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.

Тим часом новий відділ протидії насильству щодо дітей управління захисту прав дітей та протидії насильству Офісу Генпрокурора відкрив від початку 2020 року за фактами насильства над дітьми, що спричинило їхню смерть, 259 кримінальних справ.