Придбати одноразові талони з QR-кодом вже можна на зупинках Борщагівській лінії швидкісного трамваю / УНІАН

З 1 квітня цього року Київ переходить на єдиний електронний квиток для оплати проїзду, обіг діючих паперових разових талонів, які зараз використовуються у наземному громадському транспорті міста, та жетонів метрополітену буде припинено.

Читайте такожСтало відомо, як виглядатиме картка киянина у новому дизайні (фото)

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Київської міської держадміністрації.

Відео дня

Так, е-квитком можна буде оплатити поїздку в метро, автобусі, трамваї, тролейбусі, фунікулері та міській електричці.

Для разової поїздки як в метро так і в наземному транспорті будуть талони з QR-кодом, які продаватимуть на зупинках громадського транспорту у спеціальних автоматах. Наразі такими автоматами вже облаштовано зупинки на Борщагівській лінії швидкісного трамваю. Тариф при цьому залишається на рівні 8 грн за одну поїздку.

Як уточнили у КМДА, безконтактні «зелені» картки метро можна буде використовувати поки на них не закінчаться записані поїздки, поповнити їх після 1 квітня вже не можна буде.

«Придбані до 31 березня 2020 року поїздки на пластиковій безконтактній картці, яка діє виключно в метрополітені, дійсні до 31 березня 2021 року», - йдеться у повідомленні.

Директорка Департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталії Мельник наголосила, що е-квиток «не прив’язаний» до певного виду транспорту, що є зручним для пасажирів.

«Розроблена нова гама проїзних квитків. Наприклад, пасажир користується метро та тролейбусом двічі у день протягом 21-го робочого дня на місяць. Отже, він здійснює 84 оплати за проїзд. У такому разі йому вигідно придбати проїзний квиток на 92 поїздки. Вартість кожної такої поїздки становитиме вже не 8, а 6 гривень 25 копійок. При цьому, 8 поїздок залишаються «резервними», – пояснила Мельник.

Так, з 1 квітня діятимуть проїзні на 46, 62, 92 та 124 поїздки на місяць, вартістю 290 грн, 390 грн, 575 грн та 770 грн відповідно. Також можна буде придбати «безлімітні» проїзні на всі види громадського транспорту вартістю 1 тис. 300 гривень.

«Цей варіант може бути найбільш зручним для корпоративного використання, якщо виконання посадових обов’язків передбачає інтенсивне переміщення містом упродовж дня», – зазначила Мельник.

За її словами, уперше вводиться в обіг «туристичний» проїзний квиток – із терміном дії протягом 24, 48 та 72 годин з моменту активації. Коштуватиме такий квиток 100, 150 та 200 грн відповідно.

Читайте такожОдразу 10 послуг для народження дитини: у Києві презентували сервіс "є-Малятко" (фото)

Одночасно діятимуть картки Kyiv Smart Card із можливістю поповнення до 50 поїздок за один раз. Поїздки можуть бути використані на всіх видах наземного громадського транспорту. Таке поповнення дає можливість заощадити до 1,5 гривні на кожній поїздці.

«Запроваджувана система оплати проїзду розроблена у зв’язку з обладнанням усього рухомого складу міського громадського транспорту автоматизованою системою обліку оплати проїзду. Використання е-квитка у будь-який спосіб – придбання проїзного, поповнення картки поїздками чи купівля QR-квитка – роблять організацію громадських перевезень більш ефективною та прозорою», - пояснили у КМДА.

Зазначається, що діджиталізація оплати проїзду дозволяє місту знати точну кількість пасажирів. Ця інформація використовується для коригування маршрутів громадського транспорту. Крім того, ведеться точний облік пільгових поїздок, що дозволяє економити бюджетні кошти на відшкодування безоплатного проїзду.

У КМДА нагадали, що 11 лютого на Єдиному веб-порталі територіальної громади міста Києва завершилось громадське обговорення проекту розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів і вартості проїзних квитків у міському пасажирському транспорті, який працює у звичайному режимі руху». Проект розпорядження був також підтриманий на засіданні президії Київської міської ради профспілок.

Як повідомляв УНІАН, з початку 2019 року в рамках впровадження системи е-квитка у наземному транспорті Києва за допомогою валідаторів почали фіксувати проїзд пільговиків - власників «Картки киянина».

В лютому проїзд у будь-якому виді громадського транспорту столиці вже можна було оплатити за допомогою єдиного електронного квитка (Kyiv Smart Card).

Влада столиці планувала повний перехід міського транспорту на е-квиток з 1 листопада 2019 року, однак перенесла цей термін на 1 квітня 2020 року.