Митрополит Антоний напомнил о проблемах переселенцев из Донбасса / news.church.uа

Про це у Міжнародний день мігранта сказав керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич), повідомляє Центр інформації УПЦ.

Читайте такожПапа Римський канонізує мати Терезу за вчинене диво

Відео дня

«Більше половини внутрішньо переміщених громадян із зони АТО планують повернутися додому. Про це свідчать останні соціологічні дані. З одного боку, цілком природно, що багато людей, які були змушені покинути свої будинки, хочуть знову опинитися в рідних стінах. Разом з тим, такі настрої підкріплюються цілим списком проблем соціально – економічних, психологічних та духовних», – зазначив митрополит Антоній.

«Фінансова допомога, яку переселенцям надає держава, досить скромна, прожити на неї не можна. Знайти роботу в наш час непросто, тим більше таку, яка б дозволила сплачувати аренду житла і утримувати сім'ю. Далеко не у всіх переселенців вийшло влитися в нове соціальне середовище, і деколи це посилюється дискримінаційним ставленням до приїжджих з Донбасу. Правда, іноді самі переселенці створюють приводи для негативних стереотипів про них. Але окремі випадки не треба узагальнювати», – сказав керуючий справами УПЦ.

При цьому владика Антоній підкреслив, що вимушений переїзд залишив у багатьох із тих, хто виїхав з зони АТО, душевну травму.

«Допомогти в даному випадку має спілкування з рідними і друзями, можливо, деяким потрібна допомога психолога. Духовну втіху принесе спілкування з духівником і, звичайно ж, молитва – вдома і в храмі. «Прийдіть до Мене усі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас», – закликає Господь в Євангелії. Зневірятися в будь-якому випадку не варто. Нам не даються випробування, які перевершують наші сили. Якщо ми не можемо змінити якісь зовнішні обставини, ми можемо спробувати змінити своє ставлення до них», – зазначив митрополит.

Як відомо, Міжнародний день мігранта відзначається щорічно 18 грудня, починаючи з 2000 року. В цей день в 1990 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародну конвенцію про захист прав всіх трудящих-мігрантів і членів їх сімей.

Як повідомлялося, згідно з останніми даними Київського міжнародного інституту соціології, 54% переселенців розглядають своє становище як тимчасове і хотіли б повернутися додому.