REUTERS

Виконуючий обов’язки глави Місії України при НАТО Єгор Божок повідомив, що через два місяці в Україні розпочнуть виготовлення міношукача нового покоління 3D.

Про це він сказав в інтерв’ю УНІАН.

"Ми зараз на етапі погодження цього проекту з союзниками, з профільним комітетом НАТО. Ми розраховуємо, що десь через пару місяців зможемо говорити про започаткування практичної фази проекту (спільний українсько-норвезький проект вартістю 450 мільйонів євро)", - зазначив Божок.

Відео дня

Український дипломат переконаний, що "вся допомога у сфері research and development (наукових досліджень і розробок), яку ми просимо і отримуємо від НАТО, має бути спрямована на розбудову національних спроможностей".

"Тобто, не просто отримати щось або закупити у когось, а створити власні потужності, які дозволять нам забезпечувати себе відповідними засобами у стратегічний перспективі", - наголосив він.

За словами в.о. глави місії, українська сторона хоче "вивести на рівень конкретних домовленостей" в рамках саміту НАТО у Варшаві питання розмінування територій.

"Обсяг проблем, з якими ми стикнулися і які нам треба вирішити, вимагає суттєвого зміцнення взаємодії з НАТО у цьому напрямку. Це буде весь спектр взаємодії, починаючи від матеріально-технічної допомоги, закінчуючи дорадчо-консультативною, навчанням персоналу і так далі", - сказав Божок.

Читайте такожУкраїна та Норвегія за підтримки НАТО розроблять міношукач нового покоління 3D

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2015 року Божок поінформував про реалізацію українсько-норвезький проект з розробки нового 3D міношукача, який потім використовутимуть фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій та Міноборони.

Читайте такожВ Луганській області на розтяжці підірвався український військовий

Божок уточнив, що на сьогодні існують різні варіації такого міношукача, але є "завдання зробити найбільш чутливий та точний, який дозволить піротехніку, не торкаючись об'єкта, чітко розуміти, яка його форма, до міліметрів".

Читайте такожПід Волновахою подружжя фермерів підірвалося на міні

"Як кажуть спеціалісти, інколи міліметр має критичне значення з точки зору життя і здоров'я піротехніків. Ця розробка буде здійснена в Україні за допомогою норвезьких спеціалістів", - підкреслив в.о. глави місії.