фото с открытых источников

Український інститут національної пам’яті пропонує скоротити кількість святкових днів у країні до десяти. Відповідний законопроект подали на погодження Міністерству культури, передає радіо Свобода.

Читайте також25 грудня - вихідний день: відтепер українці відпочиватимуть на католицьке Різдво«Якщо він буде ухвалений у такій редакції, з наступного року буде введено дев’ять неробочих днів, зокрема, чотири неробочі дні – державні свята: це День Конституції, День Незалежності, День Захисника і День пам’яті і примирення – 8 травня. Один вихідний – це Міжнародний день праці, і ще чотири вихідних – це традиційні свята: Трійця, Новий рік, Різдво і Великдень», – зазначила представниця Українського інституту національної пам’яті Ганна Байкєніч.

Відео дня

Оскільки ж 25 грудня вже став святковим неробочим днем, відповідні зміни будуть внесені до законопроекту, додала експерт.

Таким чином, 8 березня і 9 травня залишаться святковими, однак робочими днями. 2 травня, як святковий день, пропонується скасувати. «Це радянський рудимент, не відзначається взагалі ніде, тільки в одній якійсь країні світу, як неробочий», – сказала Байкєніч.

Крім того, законопроект пропонує скасувати практику перенесення вихідних днів, коли свято випадає на суботу або неділю. Тоді загальна кількість святкових вихідних залежно від конкретного року може скорочуватися до 6-8 днів.

«Тільки Великдень, Різдво і Трійця будуть переноситися на понеділок. У Європі така практика відсутня. Тому Україна так само пристає на таку традицію, спираючись на загальноєвропейські практики», – зазначила Байкєніч.

У рамках реформи державного святкового календаря Український інститут національної пам’яті хоче систематизувати категорії свят та поділити на державні, міжнародні свята, дні жалоби, пам’ятні дати, професійні свята, скорботні дні, традиційні свята.