Російський зерновий союз (РЗС) просить скасувати ембарго на експорт борошна, бо навіть через тимчасову заборону російські мукомели втратять ринки, які тяжко завойовували останні роки, повідомив РІА “Новости” прес-секретар РЗС.

"Російські виробники борошна впродовж чотирьох років тяжко завойовували зовнішні ринки. При цьому нині практично досягнуто домовленості про постачання на вимогливий, але перспективний ринок Індонезії", - зазначив прес-секретар.

"Ринок борошна в цілому дуже специфічний, це не біржовий товар. Втратити завойовані зовнішні ринки легко, а повернутися назад - дуже непросто", - додав співрозмовник агентства.

Відео дня

Борошно РФ постачає до Монголії, Афганістану, Кореї, Ізраїлю, Туркменії, Таджикистану, Молдови, Таїланду та інших країн. При цьому обсяги експорту цього продукту невеликі - за підсумками минулого року Росія вивезла 387 тисяч тонн. "Такий обсяг експорту навіть при його збільшенні не створює загрози для продуктового балансу в РФ. Борошна за нинішніх умов достатньо навіть з урахуванням вивозу", - продовжив він.

Через посуху і, як наслідок, скорочення прогнозу щодо врожаю зерна в РФ, прем`єр-міністр Володимир Путін минулого четверга підписав ухвалу про тимчасове обмеження - з 15 серпня по 31 грудня 2010 року - на експорт пшениці і месліну, ячменю, жита, кукурудзи і борошна.