Після "розчищення" регуляторного середовища Україна зможе поліпшити позиції в рейтингу ведення бізнесу - експерт

Київ. 27 серпня. УНІАН. Після проведеного серйозного «розчищення» регуляторного середовища можна очікувати, що рейтинг України у щорічній доповіді Світового банку «Ведення бізнесу» (Doing Business Report) істотно поліпшиться.

Про це заявив виконавчий директор The Bleyzer Foundation Олег УСТЕНКО в коментарі УНІАН з приводу заяви першого віце-прем`єра Андрія КЛЮЄВА про те, що робота щодо перегляду регуляторних актів буде повністю завершена до початку вересня.

Відео дня

«Ми маємо право чекати переміщення України із 145 позиції, яку вона займає зараз у рейтингу 183 країн світу, значно вище”, - зазначив експерт.

Зміна позиції України в рейтингу, на думку О.УСТЕНКА, свідчитиме насамперед про позитивні зміни в бізнес-кліматі. “А це - і отримання нових можливостей щодо залученню додаткових інвестицій в країну, і забезпечення нових можливостей для економічного зростання”, - сказав експерт.

Переконаність О.УСТЕНКА в позитивній динаміці українського рейтингу ґрунтується на тому, що багато регуляторних актів, які було скасовано і переглянуто, стосувалися питань початку і закриття бізнесу, отримання дозволів на ведення будівництва тощо. Саме вони були «найвужчими» місцями в державній регуляторній політиці, вважає експерт.

«Переламати ситуацію було просто необхідно. Не має права така країна, як Україна, розміщуватися на 3 позиції з кінця за простотою процедур, пов`язаних з отриманням дозволів на ведення будівництва, і в середині другої сотні практично за всіма решта показниками», - зазначив О.УСТЕНКО.

Робота уряду щодо поліпшення бізнес-клімату в країні була б просто неможливою, вважає експерт, без проведення широкомасштабної регуляторної реформи.

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня перший віце-прем`єр-міністр України А.КЛЮЄВ заявив, що згідно з наданою місцевими адміністраціями інформацією, з 58 тис. місцевих регуляторних актів комісіями всіх рівнів були визнані не відповідними принципам державної регуляторної політики більш як 35 тис. (61% загальної кількості).

Він також висловив переконання, що ревізія місцевих регуляторних актів - лише перший крок. За словами А.КЛЮЄВА, важливо, щоб «система не дозволяла на кожен скасований акт створювати нові».