Про Голосеевский монастырь покажут кино / mitropolia.kiev.ua

У суботу, 19 квітня о 8.30 на телеканалі «Інтер» відбудеться прем'єра документального фільму «Монастир», присвяченого 20-річчю відновлення монастирського життя життя в київському Свято-Покровському Голосіївському монастирі.

Над створенням фільму працював відомий київський режисер-документаліст Олександр Столяров. Текст написав талановитий проповідник, автор багатьох місіонерських книг, протоієрей Андрій Ткачов.

Відео дня

Читайте такожВ мережі інтернет розпочав роботу сайт «Руський Афон»

Фільм розповідає про історію Голосіївської обителі , про будні і свята чернечої братії, про молитовний подвиг настоятеля монастиря, архімандрита Ісаакія (Андроніка).

Фільм «Монастир» - про несення чернечого подвигу в мегаполісі, про поєднання праці і молитви, про сучасне подвижництво, про просвітницькі, культурні і громадські проекти Голосіївського монастиря. Один з найбільш важливих - підготовка і проведення масштабного святкування - 1025 -річчя Хрещення Русі. Велику увагу монастир приділяє навчанню і вихованню молоді, при монастирі діє Православний центр прикладних мистецтв. Свято-Покровський Голосіївський монастир займається видавництвом духовної літератури, у обителі є власна друкарня. У 2013 році Свято-Покровський Голосіївський чоловічий монастир столиці відзначив 20-річчя відродження чернечого життя.

Довідка УНІАН. Голосіївська Пустинь заснована на землі, придбаній молдавським воєводою Петру Мовиле (згодом Митрополит Київський Петро Могила). У 1631 році тоді ще архімандрит Петро Могила збудував тут церкву на честь святого великомученика Іоанна Сочавського та заклав скит Києво-Печерської Лаври. У 1852 році пустинь названо Свято-Покровською, а її старовинний дерев’яний храм перейменовано на церкву Ікони Пресвятої Богородиці «Живоносне Джерело». У 1926 році монастир було закрито.

У роки Великої Вітчизняної війни через Голосіївську пустинь проходила друга лінія оборони Києва. Проте на чернечий цвинтар, де поховані святі, не впав жоден снаряд. З кінця 70-х років обитель приходить в повне запустіння. До кінця ХХ століття з монастирських будівель «дожив» лише літній будинок київських митрополитів.

На початку 90-х років частину монастирських земель повернули церкві. У 1993 році обитель відкрили як скит Києво-Печерської Лаври. Скитоначальником був призначений Архімандрит Ісаакій (Андронік).

Читайте такожМежигірський монастир пропонує розпочати розкопки на місці підірваного древнього монастиря в Межигір’ї

Того року, 4 жовтня, були знайдені мощі преподобного Алексія Голосіївського і відкрито будинковий храм на честь преподобного Іоанна Багатостраждального.

У 1996 році Голосіївська пустинь стала самостійним монастирем. У ній відновлено храм на честь ікони «Живоносне джерело», цвинтар; на місці колишнього будинку митрополита збудована церква; збудовано чернечий і адміністративний корпуси, будинок намісника з будинковою церквою, готель та інші споруди.

У Голосіївській пустині виникла ідея створення міжнародної організації «День Хрещення Русі» і відродження традиції масштабного святкування Дня Хрещення Русі на державному і церковному рівнях.