фото REUTERS

Нові правила набудуть чинності 29 січня 2015 року, повідомили ЄвроПравді в офісі комісара Євросоюзу Сільвії Мальмстрьом, до сфери відповідальності якої входить візова політика.

Читайте такожУ ЄС змінився принцип підрахунку днів за шенгенською візою

"Впровадження візової інформаційної системи (VIS) в країнах Східного партнерства, в тому числі в Україні, заплановане на 29 січня 2015 року, однак ця дата ще потребує офіційного підтвердження Єврокомісії", - повідомив представник прес-служби комісара Сільвії Мальмстрьом Тоув Ернст.

Відео дня

Впровадження VIS не означає одночасної зміни візової політики. Ця система не змінює критерії, які використовують консули, приймаючи рішення про видачу або відмову у видачі візи. Однак з початком її роботи "всі, хто звертається за візою в Україні - незалежно від наявності українського паспорта - повинні будуть здавати відбитки пальців і ці біометричні дані заноситимуться до VIS", - зазначив Тоув Ернст.

Правила ЄС щодо здавання відбитків пальців передбачають кілька винятків, зокрема для дітей віком до 12 років, додав представник Єврокомісії.

Читайте такожЄврокомісія оприлюднила офіційну статистику щодо шенгенських віз

За правилами ЄС, відбитки пальців у VIS дійсні протягом 5 років - в цей період громадяни, що будуть повторно звертатися за візою, не будуть здавати відбитки повторно.

Нагадаємо, 1 січня 2015 року Україна планує почати видачу біометричних паспортів, де також буть міститися скановані відбитки пальців. Однак обмін цими даними не передбачений, для європейської бази даних відбитки доведеться здавати окремо.