В Україні - загальнонаціональна мобілізація / фото УНІАН

Адвокат Вікторія Кравченко заявляє, що коло можливостей щодо уникнення мобілізації в Україні звузиться. Йдеться про зміни до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У своєму YouTube-каналі вона пояснила, що раніше ті військовозобов'язані, які мали дружину з числа осіб з інвалідністю або одного зі своїх батьків, або дружини з інвалідністю І та ІІ групи, мали право на відстрочку від мобілізації.

Тепер ця категорія військовозобов'язаних, за рішенням Ради, може отримати відстрочку за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх утримувати.

"Отже, раніше, наприклад, два брати мали батька з інвалідністю ІІ групи, й обидва по суті мали можливість на відстрочку від мобілізації. Зараз вже так не буде - один з братів може бути мобілізований", - пояснює адвокат.

Кравченко нагадала, у кого виникає обов'язок утримувати людину з інвалідністю. Це обов'язок дітей щодо батьків, обов'язок утримання другого з подружжя.

"Згідно з нормами Сімейного Кодексу України, право на утримання, аліменти має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги за умови, що другий з подружжя може надавати таку матеріальну допомогу. При цьому згідно з тими ж нормами Сімейного Кодексу визначено, що один з подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом", - каже адвокат й нагадує, що у 2023 році прожитковий мінімум, встановлений законом для особи, яка втратила працездатність, складає 293 грн.

Також Кравченко попередила чоловіків, які раніше отримали відстрочку від мобілізації у зв’язку з інвалідністю батьків, батьків дружини чи дружини, щоб вони готувалися, адже їх можуть викликати до ТЦК.

Рада скоротила можливості для відстрочки від мобілізації

Верховна Рада ухвалила законопроект №9342, що скорочує можливості для відстрочки. Раніше, якщо дружина/чоловік військовозобов'язаного мали інвалідність, або один із батьків як самого військовозобов'язаного, так і його дружини/чоловіка були з інвалідністю I або II групи, це давало право на оформлення відстрочки від мобілізації.

Тепер відстрочку отримають лише ті, у кого в сім'ї немає інших працездатних людей, які можуть доглядати та утримувати людину з інвалідністю.

Вас також можуть зацікавити новини: