Днями президент України підписав кілька нових законів щодо мобілізації. Зокрема про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист (№10313), яким скасовується статус "обмежено придатний".

Річ у тім, що під час виконання бойових завдань багато захисників, на жаль, отримують серйозні поранення й травми. Після проведеного лікування, за рішенням ВЛК, вони отримували висновок – "обмежено придатний".

Що ж тепер буде з такими особами?

Відео дня

Наразі залишається лише три варіанти. Визнання таких осіб:

  • придатними для військової служби;
  • тимчасово непридатними до військової служби;
  • непридатними до військової служби.

При цьому Закон чітко встановлює, що військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом, більше не зможуть звільнитись із служби за станом здоров’я - на підставі висновку ВЛК про обмежену придатність до військової служби(зміни до статті 26 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу").

Важкі хвороби, які дають можливість оформити інвалідність, часто збігаються з хворобами, за наявності яких ВЛК приймає рішення, що особа є непридатною. Натомість стани, зокрема, після хірургічного лікування – дають право на визнання особи тимчасово непридатною, що передбачає встановлення ВЛК строку для лікування/відновлення.

Так, до Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" додали норму про можливість перебування військового на безперервному лікуванні терміном до 12 місяців. При цьому, огляд ВЛК для вирішення питання про потребу у тривалому лікуванні проводитиметься не пізніше ніж через 4 місяці від початку лікування.

Тобто, такі особи надалі можуть бути звільнені зі служби через визнання їх непридатними до військової служби. Але, знову ж таки, ключовим є рішення ВЛК - що особа є непридатною. Скасовували, та не скасували…

Цікаво, що цим же ж Законом (№10313) "обмежена придатність" залишається в законодавстві. Так, змінами до абзацу п’ятого пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану" від 28 червня 2023 року № 3161-IX, де визначено підстави виплати додаткової винагороди 20 100 гривень, законодавцями залишено категорію військовослужбовців, які визнані ВЛК "обмежено придатними" до військової служби.

Ще один момент, на який варто звернути увагу - повторний медичний огляд.

З 4 травня поточного року всі громадяни України, які раніше були визнані "обмежено придатними", будуть зобов'язані пройти повторний медичний огляд для визначення придатності до служби. Закон встановлює для цього 9-ти місячний строк.

Проте, Міноборони ще необхідно буде змінити підзаконні нормативно-правові акти. Зокрема наказ №402, щоб ВЛК мали правове підґрунтя діяти за нормами, які затверджує новий закон.

На загал, ухвалені парламентом та підписані президентом закони є частиною мобілізаційної реформи, яка все ще триває. Наразі очікується розгляд в другому читанні урядового законопроекту  №10449, який є одним із ключових у цьому питанні. За різною інформацією, 10-11 квітня він може бути винесений на голосування в сесійну залу Верховної Ради.

Людмила Крохмалюк, старший юрист практики Government Relations юридичної компанії ADER HABER