Що зміниться в Україні з серпня / фото ua.depositphotos.com

У серпні життя українців зміниться у різних сферах життя. Деякі категорії військовослужбовців отримають додаткові виплати, а військовослужбовців змінять правила мобілізації. Для ФОП у серпні збільшать податки, а деякі внутрішні переселенці залишаться без соціальних виплат.

Відео дня

Тарифи на комунальні послуги

Тарифи на комуналку в серпні не підвищуватимуть.

Тарифи на світло в Україні підняли ще в червні, коли ввели єдиний тариф на електрику на рівні 2,64 гривень за кв-годину. Українці поки що звикають до нових платіжок за електрику, які в середньому зросли на 250 гривень.

Тарифи на воду хотіли підняти в середньому на 32% ще в липні, але Володимир Зеленський розкритикував це рішення. Після цього НКРЕКП заявила, що тарифи на воду в Україні не підвищуватимуть.

Тарифи на газ у серпні залишаться незмінними - 7,96 гривень за куб.м (з ПДВ). Нафтогаз України повідомляє, що така ціна залишиться як мінімум до 30 квітня 2024 року.

Індексація пенсій

У серпні планових підвищення пенсії не будуть, однак на День незалежності України 24 України можуть виплатити традиційні додаткові виплати людям з особливими заслугами перед державою. До них відносяться:

  • інваліди війни I, II і III групи;
  • учасники бойових дій дій Революції Гідності та російсько-української війни, а також постраждалі;
  • члени сімей людей, які загинули через військові дії.

Розмір надбавок визначається індивідуально для кожної людини.

Виплати військовим з 1 серпня

У серпні військовослужбовці строкової військової служби отримуватимуть додаткову винагороду в 6000 гривень щомісяця на додачу до основної зарплати. Раніше строковики не отримували додаткових винагород.

Також по 100 тисяч гривень щомісяця будуть нараховувати бійцям, які:

  • отримали поранення під час служби та перебувають на стаціонарному лікуванні;
  • перебувають у відпустці в лікувальних цілях;
  • є полоненими, зниклими безвісти, заручниками або інтернованими в інші країни;
  • загинули під час захисту Батьківщини.

В останніх двох випадках виплати отримають найближчі родичі військових.

Також по 2350 гривень щомісяця виплачуватимуть курсантам вищих військових навчальних закладів або закладів з військовою кафедрою або факультетом.

Військовослужбовцям, які займають інструкторські або керівні посади у частинах, будуть виплачувати додаткову винагороду в розмірі 15-30 тисяч гривень в залежності від кваліфікації.

Нові правила мобілізації

Мобілізація в Україні триває до закінчення воєнного стану. Однак з серпня не підлягатимуть мобілізації чоловіки, які:

  • хворіють важкими захворюваннями, такими як СНІД, гепатит, туберкульоз і т. п.;
  • нещодавно перенесли операцію;
  • перенесли операцію зі встановленнням металоконструкцій;
  • мають значні деформації кісток або важкі захворювання опорно-рухового апарату;
  • засуджені під час відбування та після відбування покарання за тяжкі злочини.

При цьому чоловікові варто мати документи, які підтверджують право на відстрочку від мобілізації.

Нові правила видачі повісток

З 1 серпня в Україні діятимуть три види повісток:

  • Повістка для уточнення даних.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії, яка зобов'язує призовника пройти медобстеження. До такої повістки додається карта медогляду військовозобов'язаного.
  • Мобілізаційне розпорядження. Цю повістку видають військовозобов'язаному після проходження ВВК, якщо він визнаний придатним до служби. При неявці за такою повісткою настає кримінальна відповідальність.

Також з 1 серпня солдати строкової служби за своїм бажанням можуть перевестися в категорію мобілізованих.

Зміни для ФОП

На 1 серпня заплановане скасування пільг для ФОП і повернення перевірок для грального бізнесу, фінунслуг та підакцизних товарів. В Україні повернуть довоєнні податки для ФОПів. Цей законопроект прийнятий в рамках вимог Міжнародного валютного фонду. Якщо Україна їх виконає, то зможе розраховувати на фінансування від МВФ.

З 1 серпня в Україні скасовується єдиний податок для ФОП 3 групи у розмірі 2% від суми доходу. А для ФОП 1 і 2 групи повернуть обов'язкову сплату ЄСВ, яку з початком повномасштабної війни скасували.

Підприємці 3 групи зі скасуванням єдиного податку зможуть самостійно вибрати, за якою ставкою платити податки, і подати відповідні документи до серпня. Якщо вони цього не зроблять, то будуть автоматично переведені на довоєнну ставку. А якщо підприємець зареєстрував ФОП під час війни і обрав ставку 2%, то його автоматично переведуть на ставку 5%.

Для ФОП, які працюють у прифронтових територіях та зоні бойових дій, будуть послаблення. Вони зможуть платити ЄСВ і єдиний податок добровільно.

Виплати ВПО

У серпні автоматично продовжать виплати переселенцям до 31 січня 2024 року. Ніякі документи подавати не потрібно. Нагадаємо, що дітям і переселенцям з інвалідністю виплачують по 3000 гривні на місяць, а іншим особам - по 2000 гривень.

З 1 серпня скасують виплати для деяких категорій біженців. Гроші не отримають переселенці, які:

  • перебувають за кордоном більше 30 днів поспіль і не мають документально підтверджених обґрунтованих причин, таких як оздоровлення дитини або догляд за хворою дитиною, перебування на лікуванні, реабілітації, на стажуванні або у відрядженні;
  • повернулися на колишнє місце проживання, з якого раніше втекли;
  • засуджені за колабораціонізм;
  • відбувають покарання в місці позбавлення волі.

Також зміняться дати виплат. Гроші нараховуватимуть 15 чи 28 числа щомісяця. Для тих, хто вперше оформить виплати у серпні, гроші нараховуватимуть на один рахунок за всіх членів родини.

А 1 вересня 2023 року виплати скасують для переселенців, які придбали автомобіль, з року випуску якого минуло менше 5 років, купили житло або земельну ділянку на суму понад 100 тис.гривень (крім житла, отриманого за державний рахунок), мають банківський рахунок або купили валюту на суму понад 100 тис. гривень, а також мають житло площею понад 13,65 кв. м на одного члена сім'ї поза зоною бойових дій.

Нові правила поповнення карт в терміналі

З 1 серпня Національний банк посилює контроль за внесенням готівки на карту. Тепер при поповненні картки через термінал після внесення грошей платнику потрібно буде ввести свій номер телефону, а потім підтвердити операцію одноразовим СМС. Тільки після цього гроші будуть нараховані на рахунок. Тому для поповнення карти беріть з собою телефон.

Зроблено це з метою боротьби з незадекларованими доходами громадян. Також номер телефону людини, яка здійснювала операцію, буде вказано на квитанції.

Для інших операцій через термінал, таких як оплата комуналки і покупка квитків, підтвердження через СМС не потрібно.

Допомога постраждалим від підриву Каховської ГЕС

Люди, які постраждали від потопу після підриву Каховської дамби, можуть подати заяву на нарахування одноразової допомоги у розмірі 5 тисяч гривень. Фінансову допомогу можуть отримати навіть люди, які не є ВПО.

Подати заяву можна у будь-якому органі соціального захисту. При собі потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та свідоцтва про народження дітей.

Кінець вступної кампанії 2023

До 5 серпня університети мають оприлюднити рейтингові списки та рекомендації на вступ студентів бакалаврату. До вечора 8 серпня студенти, які отримали рекомендації, мають виконати зазначені вимоги.

Зарахування студентів на бюджет закінчиться до 10 серпня, а на контракт – до 30 серпня. До 18 серпня відбудеться переведення на вакантні бюджетні місця студентів, які раніше навчалися на платній основі.

Нові правила складання водійського іспиту

У серпні учні автошкіл зможуть складати практичний іспит для отримання посвідчення водія необмежену кількість разів.

Інтервал між теоретичним та практичним іспитом (у разі неуспішної здачі) становитиме не менше 10 календарних днів.

Результат зданого теоретичного тесту буде дійсним протягом 1 року, а практичного - протягом 2 років.

Вас також можуть зацікавити новини: