День пам'яті жертв Голокосту / фото ua.depositphotos.com

Голокост - вісім букв жаху та болю; так називають скоєний під час Другої світової війни геноцид євреїв та інших уразливих соціальних груп. Солдати Третього Рейху та їхні союзники переслідували та знищували євреїв, а також гомосексуалів, військовополонених, людей з інвалідністю та психічними захворюваннями та всіх, хто на думку нацистів був "неповноцінним".

Для вшанування пам'яті безневинно вбитих та висвітлення злочинів нацистів було започатковано Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту 27 січня. Українцям також важливо пам'ятати про цю трагедію, жертвами якої в нашій країні стали приблизно 1,5 мільйона людей.

Що таке Голокост

Голокост - це переслідування та масове знищення євреїв та інших соціальних груп, яке здійснювали німецькі нацисти та їхні союзники під час Другої Світової війни. За весь час Голокосту було вбито близько шести мільйонів євреїв, тобто приблизно третина єврейського населення світу.

Окрім євреїв, нацисти вбили приблизно чверть від усіх циган світу, близько 3 мільйонів радянських військовополонених (у тому числі українців), а також тисячі душевнохворих людей, гомосексуалів, українських націоналістів, партизанів, біженців з окупованих територій та багатьох інших жертв.

"Неповноцінних" за нацистськими переконаннями людей утримували у спеціальних концентраційних таборах, які називали "таборами смерті". Через жахливі умови утримання, недоїдання та відсутність медицини ув'язнені часто навіть не доживали до страти. На жертвах таборів смерті ставили жахливі експерименти та примусово стерилізували євреїв. Найбільшим нацистським концтабором був Аушвіц у польському місті Освенцім.

Нацисти також розшукували та розстрілювали євреїв на окупованих територіях, у чому їм допомагали колабораціоністи. В Україні найвідомішим місцем масових розстрілів євреїв є урочище Бабин Яр, а також розташований поряд Сирецький концтабір. Точна кількість жертв Бабиного Яру невідома; називаються числа від 70 до 150 тисяч. В наш час тут знаходиться меморіальний комплекс, присвячений пам'яті жертв Голокосту.

27 січня - День пам'яті жертв Голокосту в Україна / фото УНІАН

Страчували в Бабиному Яру не лише євреїв. Нацисти також розстрілювали пацієнтів київської психіатричної лікарні, українських націоналістів, підпільників, військовополонених. Не шкодували навіть дітей. Вважається, що у Бабиному Яру була вбита нацистами українська поетеса Олена Теліга з колегами-журналістами (точна дата та обставини її смерті невідомі). За всю Другу світову війну відомо лише про 29 людей, які врятувалися з Бабиного Яру.

День пам'яті жертв Голокосту - історія дати

День пам'яті жертв Голокосту був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН від 1 листопада 2005 року. Україна також брала участь у підписанні документа. Жертв Голокосту щороку згадують 27 січня

Дата обрана невипадково - цього дня 1945 року солдати 1-го Українського фронту звільнили ув'язнених найбільшого нацистського концтабору Аушвіц.

Як пройде День пам'яті жертв Голокосту 2024

Зазвичай у День пам'яті жертв Голокосту проводять пам'ятну акцію у Бабиному Яру, а до меморіалів жертв Голокосту у різних містах приносять квіти та свічки. 2024 року ця подія пройде під час повномасштабної війни в Україні. З метою безпеки масових заходів не буде.

У цю дату будуть проходити онлайн-презентації та інші інформаційні заходи, щоб вшанувати пам'ять убитих під час Голокосту.

Вас також можуть зацікавити новини: