фото УНІАН
Денісова заявила, що про місцезнаходження активіста Приходька нічого не відомо \ фото УНІАН

Вже два місяці невідомо, де перебуває незаконно засуджений в Росії українець Олег Приходько.

Про це у Telegram повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Досі невідоме місцезнаходження незаконно засудженого українського політв’язня, кримчанина Олега Приходька. Офіційного підтвердження, де саме на території РФ утримується громадянин України, немає з початку червня", - написала вона.

Відео дня

За попередньою інформацією, Приходька етаповано для відбування незаконного покарання до російського міста Володимир, а останнє відоме місце його утримання - СІЗО-1 в Ростовській області.

Читайте такожЗахист оскаржив рішення "суду" у Криму про продовження арешту проукраїнському активісту Приходьку

Денісова закликала свою російську колегу Тетяну Москалькову та директора Федеральної служби виконання покарань Росії Олександра Калашникова повідомити про місцеперебування Приходька, а також надати інформацію щодо стану його здоров’я, забезпечення медичною та правовою допомогою.

"Також прошу Міністерство закордонних справ України забезпечити належний консульський захист під час перебування Олега Приходька на російській території. Закликаю представників міжнародної спільноти продовжувати політичний і санкційний тиск на РФ, аби зупинити переслідування та судилища і звільнити усіх незаконно засуджених громадян України", - наголосила вона.

Затримання українця Приходька: деталі

Російські силовики в червні 2016 року затримували Приходька в окупованому Криму через українські номерні знаки на автомобілі.

У лютому 2019 року співробітники ФСБ РФ провели обшук в будинку Приходька в селі Оріхове Сакського району. Силовики вилучили у нього українську символіку, прапори Всеукраїнського об'єднання "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет лідера ОУН Степана Бандери, техніку і CD-диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували про його діяльність і зв'язки на материковій частині України.

У жовтні співробітники ФСБ знову провели обшук у будинку Приходька і затримали його.

Щодо Приходька окупанти відкрили кримінальну справу за ч. 1 ст. 30 і ч. 1 ст. 205 (готування до вчинення теракту), ч. 1 ст. 222 (придбання та зберігання вибухових речовин) і ч. 1 ст. 223-1 (виготовлення вибухових речовин) Кримінального кодексу РФ.

3 березня 2021 року російський суд засудив кримчанина до 5 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Йому також призначили штраф у розмірі 110 тис. рублів (близько 42 тис. грн).

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з безпідставним, політично мотивованим рішенням суду щодо Приходька.