Вікторія та її донька Аліса / фото Юлія Гришина

17 жовтня обміняли з російського полону 108 українок. Також під час великого жіночого обміну повернулася в Україну Вікторія Обідіна - військова медикиня, яку розлучили з донькою Алісою на "Азовсталі". 

Жінка досі не побачилась з дитиною, йдеться в сюжеті ТСН.

Наразі Аліса з бабусею живуть у Польщі, а перші 1,5 місяця війни дитина провела з мамою у бункері на "Азовсталі". Вікторія Обідіна майже півроку пробула у полоні. Тепер, щоб побачитись з донькою, їй спочатку потрібно зробити закордонний паспорт. 

Майже весь час перебування у полоні, каже Вікторія, вона остаточно не знала про долю своєї 5-річної доньки. 

Аліса про перебування на "Азовсталі" згадує неохоче: каже, що було холодно й голодно, а кашу давали не у тарілці, а в стакані.  "Це війна, бомби падали", - каже дівчинка.

На початку травня з "Азовсталі" евакуйовували цивільних, Вікторія теж вийшла з Алісою з бункера, але жінка не пройшла фільтрацію, адже окупанти знали, що вона військова медикиня. Щоб Аліса не потрапила до дитячого будинку, мати у таборі для біженців віддала її майже незнайомій жінці Валерії, вона зголосилася вивезти дитину до Запоріжжя. Згодом до дівчинки приїхала бабуся й забрала її до Польщі. 

У полоні Вікторія знала, що її донька дісталася Запоріжжя, але чи зустрілася з рідними, - такої інформації не було. Весь цей час вона просила в Оленівці, щоб їй дозволили зателефонувати батькам. Це дозволили лише через 5 місяців.

У новому житті Вікторія уперше поїде за кордон, щоб перепочити, зустрітися з родиною, забрати Алісу й згодом повернутися до України.

Окупація Маріуполя 

З початку березня Маріуполь перебував у блокаді окупаційних військ РФ. Росіяни безжально скидали бомби на місто - на Маріупольський пологовий будинокдраматичний театр та інші будівлі, в яких перебували мирні люди.

У середині травня захисники "Азовсталі" вийшли з території заводу. Вони тримали оборону понад 80 днів. Після цього Маріуполь опинився в повній окупації.

17 жовтня з російського полону звільнили 108 українських жінок. Серед них 37 жінок, евакуйованих з "Азовсталі", 11 офіцерів та 85 - рядових та сержантів.