Руслан Марцінків хотів, щоб ромів "запакували і вивезли" / khpg.org

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків вибачився за слова під час скандальної заяви про ромів, яких мали примусово вивезти на Закарпаття.

Читайте такожМер Івано-Франківська доручив "запакувати і вивезти" ромів з міста (відео)Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні зранку у прямому ефірі місцевої радіостанції «Західний полюс».

«Насамперед, ніякої дискримінації я не вбачаю в цьому. Мова йшла про конкретних осіб, які вже протягом тривалого часу, більше місяця не дотримувалися карантину. Всі, напевне, чули і люди неодноразово зверталися на «102», гарячу лінію міськвиконкому, що деякі особи приставали до людей, вимагали кошти, були без масок, без рукавиць. Більше того, проживали у нашому Привокзальному сквері. Це при тому, що постанова Кабінету міністрів чітко забороняє не те що проживати у скверах, а гуляти у скверах і збиратися більше двох осіб в одному місці. Це неодноразові факти», – пояснив Марцінків.

Відео дня

За його словами, поліція сама звернулася до нього з проханням надати транспорт для осіб ромської національності, які прописані в Іршавському і Свалявському районах Закарпатської області, щоб доставити їх додому, оскільки жодний громадський транспорт зараз не їздить .

«На оперативній нараді, можливо, дещо емоційно, я тут прошу вибачення. Десь, можливо, емоції якісь були, тому що нарада тривала більше години, в основному говорили про боротьбу з коронавірусом і в незалежності, хто ті особи, які порушують карантин. Мова йшла про 20 осіб, в тому числі і діти, які без нагляду. Чому ми, українці, поляки, американці, дотримуємося карантину, а деяким особам можна не дотримуватися карантину?» – запитав мер.

Марцінків зазначив, що роми, які відмовилися їхати на Закарпаття, далі перебувають на вулицях і продовжують жебракувати. Водночас він не розуміє, чому частина осіб поїхала додому, а інша – в останній момент відмовилася.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція відкрила кримінальне провадження через доручення міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа примусово вивезти осіб ромської національності в Закарпатську область. Він назвав позицію міського голови неприпустимою.

Раніше на оперативній нараді в Івано-Франківській міськраді Марцінків поставив питання про вивезення з міста ромів на Закарпаття: «Ми вже бус давали. Вивезли їх на Закарпаття. Чому вони далі тут?»

Також він додав, що вивезти слід навіть тих, хто не хоче їхати добровільно: «Що значить відмовилися? А чому не запакували? Є поліція. До наступного вівторка ви повинні вирішити цю проблему. Ми вам автобус дали. Поліція просила дати автобус - дали. Чому не запакували і не вивезли?».