Чи можуть вручати повістки через родичів? / фото ТСН

Адвокат Вікторія Кравченко звернула увагу на низку повідомлень ЗМІ про те, що повістки військовозобов'язаним українцям можеть вручати через родичів.  Родич - це людина, у якої передбачено декілька ступенів споріднення.

Правник у своєму YouTube-каналі змоделювала ситуацію, за якої чоловік й дружина на межі розлучення, але офіційно ще перебувають у шлюбі, тобто є родичами. Тож дружина на емоціях може погодитися на отримання повістки, щоб, наприклад, помститися чоловікові.

Є ще один момент: у повідомленнях ЗМІ йшлося, що повістку може отримати родич, який постійно проживає з військовозобов'язаним. "Що означає "постійно проживає разом? Зареєстровані за певною адресою чи просто разом живуть?" - запитує Кравченко.

Відео дня

За правилами військового обліку, призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим, зареєстрованим місцем проживання. Тобто не змінювати місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Адвокат відповіла, чи буде правомірним твердження, що чоловік належним чином отримав повістку і повідомлення про прибуття до територіального центру комплектування, якщо замість нього цю повістку отримав родич:

"Моя відповідь - ні... Це документ, який виписують на конкретну особу, конкретного чоловіка, і ось там внизу вказано особистий підпис громадянина. Увага - особистий підпис громадянина, а не дружини, матері, баби, батька, сина, дочки, брата і так далі", - наголосила Кравченко.

Також вона звернулася до родичів військовозобов'язаних українців: якщо вам пропонують розписатись у повістці, то будьте чесними. Якщо не хочете відмовлятися і розписуєтеся за іншу людину, то ставте поряд з підписом своє прізвище, ім'я та по батькові й пишіть, хто ви є цьому чоловіку, за якого розписалися й отримали повістку.

Повістка через родичів - що відбувається з мобілізацією в Україні

Раніше низка ЗМІ тиражувала повідомлення, що в Україні можуть вручити повістку через родичів. Вони посилалися на слова одеського юриста Максима Шинжирбаєва. Втім він згодом заявив, що його слова вирвали з контексту. 

Начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ  Збройних сил України Володимир Фітьо в коментарі агентству УНІАН заявив, що представники ТЦК також можуть передати через рідних повістку. "Це їх до нічого не зобов’язує. Вони можуть приймати цю повістку чи не приймати. Просто представники ТЦК інформують. Ніяких підписів від родичів не потрібно про те, що вони взяли повістку", -  сказав він.

Фітьо розповів, що у випадку, коли військовозобов’язаного працівники ТЦК  не застали вдома  і повістку залишили просто в дверях, то це просто інформування про те, що людина  має з’явитися в ТЦК. 

Адвокат Андрій Новак наголосив, що наразі жодною нормою чинного законодавства, а також підзаконними нормативними правовими актами не встановлено можливості для представників ТЦК вручати повістку військовозобов'язаному через його родичів.

Вас також можуть зацікавити новини: