Деяким чоловікам все ж дозволено виїзд з України під час дії воєнного стану /  фото ДПСУ

Адвокат Роман Сімутін звернув увагу на деякі моменти щодо виїзду українців за кордон та їхнього повернення звідти під час дії воєнного стану та мобілізації в Україні.

У своєму YouTube-каналі він заявив, що ще 25 січня він прочитав про нараду силовиків під головуванням генпрокурора щодо посилення виїзду за кордон. І от, за його словами, він дочекався її наслідків.

Адвокат розповів про випадок свого клієнта, який мав повний пакет документів, але його не пропустили через пункт пропуску та не оформили письмову відмову. Тож Сімутін порадив йому повторити спробу, й наступна виявилася вдалою.

Відео дня

Також правник розповів про ще один недавній випадок у своїй практиці. В одного з українців закінчився термін дії закордонного паспорта, тож він відвідав консульство, щоб виготовити новий документ. А йому сказали  ставати на консульський та військовий облік, інакше - депортація.

"Що ж робити? Звісно, є два варіанти дій: якщо не стати на облік, депортація цілком імовірна. Вважаю, такі ситуації не стануть масовими, бо паспорти перевіряють не так вже й часто, та й сама процедура складна. Але сценарій реалістичний", - підсумував адвокат. 

Чи можуть українцям за кордоном вручати повістки

В Україні 30 грудня 2022 року затвердили новий порядок військового обліку, один з пунктів стосується військовозобов'язаних українців, які перебувають за кордоном. Їх дипустанови мають інформувати про мобілізацію та сприяти їхньому поверненню в Україну.

Юрист Владислав Юрчак наголосив, що консульським установам не надали повноваження вручати повістки та розглядати справи про адмінправопорушення. Тому нові правила військового обліку навряд чи вплинуть на військовозобов'язаних українців, які перебувають за кордоном.

Вас також можуть зацікавити новини: