Повістка має бути вручена військовозобов'язаному особисто уповноваженими особами / фото Depo.ua

Юрист Костянтин Гритчин розповів, чи законні методи вручення повісток, коли їх кидають у поштову скриньку, надсилають за допомогою СМС або ж представникиТЦК дзвонять телефоном додому. Він також пояснив, яке покарання можна отримати за неявку за такою повісткою.

За його словами, ТЦК і СП справді мають право викликати військовозобов'язаних для виконання обов'язку з військового обліку (уточнення даних і проходження медичного обліку) за допомогою повістки в поштовій скриньці. Відповідальність за неявку за такою повісткою адміністративна - це штраф від 3400 до 5100 грн.

"Однак виклик телефоном і поштою (не рекомендованим листом або цінним листом під вручення) не є належним врученням повістки, тому це порушення тільки військового обліку, яке карається штрафом від 850 до 1700 гривень", - пояснив юрист.

Відео дня

Гритчин запевняє, що повістка має бути вручена військовозобов'язаному особисто уповноваженими особами. Також у разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

"Така повістка (залишена в поштовій скриньці (дверях), виклик телефоном, вручення через родичів), не вручена і не є правомірною, а тому не породжує юридичних наслідків і відповідальності, тому явка за такою повісткою необов'язкова", - додав Гритчин.

Мобілізація в Україні - деталі

Начальник юридичної служби Житомирського обласного ТЦК і СП підполковник юстиції Євген Гуртовий пояснив, як визначають покарання громадянину в разі неявки за повісткою. Він заявив, що покарання залежить від виду врученої повістки.

Вас також можуть зацікавити новини: