Данілов пояснив, навіщо потрібен новий законопроект про мобілізацію / фото УНІАН

Мобілізація в Україні розпочалася ще вранці 24 лютого 2024 року, в день повномасштабного вторгнення Росії. Відтоді вона не припинялася ні на день. 

Таку заяву зробив в ефірі "24 каналу" секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. За його словами, центри комплектації працюють кожного дня і призивають до армії необхідну кількість громадян. Водночас зміни до законодавства потрібні для того, щоб закон про мобілізацію був справедливим. 

"Треба було внести правки, певні доповнення для того, щоб перш за все цей закон (про мобілізацію) був справедливим, тому що все має бути абсолютно справедливо. Я думаю, що наші обранці обовʼязково проголосують цей законопроект. Якщо вони вважають, що туди треба вносити ті чи інші правки, вони мають право законодавчої ініціативи, мають зробити корекцію. Але майте на увазі, що вона має бути на користь права. Це закон, який обовʼязково має бути про справедливість", – констатував Данілов. 

Відео дня

Мобілізація в Україні: нове законодавство

30 січня Кабмін передав до Ради нову версію законопроекту про мобілізацію. Там уряд пропонує, зокрема, скасування строкової служби. Замість неї у разі ухвалення законопроекту запровадять базову військову підготовку для людей віком від 18 до 24 років. 

Крім того, обовʼязкова підготовка передбачена для всіх новомобілізованих. Вона триватиме 2-3 місяці. Наголошується, що людина не може бути відправлена одразу на фронт після мобілізації.

На початку лютого начальник управління преси та інформації Міноборони Ілларіон Павлюк закликав парламент якомога швидше ухвалити новий законопроект про мобілізацію. За його словами, він є достатньо дієвим для поповнення і посилення Збройних сил.

Вас також можуть зацікавити новини: