Веніславський пояснив нюанси обліку чоловіків за кордоном / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, Генштаб

Нещодавно Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про мобілізацію. Ним передбачене оновлення персональних даних військовозобов'язаних для отримання консульських послуг за кордоном.

Народний депутат, представник Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський в інтервʼю "OBOZ.UA" розʼяснив цей момент. За його словами, після актуалізації даних жодних обовʼязків щодо повернення громадян до України не перебачено. 

"По-перше, тут треба заспокоїти всіх громадян України, які тимчасово перебувають або проживають в інших країнах. Жодних обов’язків, які б наставали для цих громадян після актуалізації або отримання військово-облікових документів щодо повернення в Україну, цим законом не встановлено, і механізми такі в принципі дуже складно уявити", – пояснив він. 

Відео дня

Він наголосив на важливості того, щоб громадяни України, які належать до категорії військовозобов'язаних і проживають за кордоном, оновили свої персональні дані.

"Людина може проживати за кордоном, а їй надсилають повідомлення, повістки за адресами, які зареєстровані в ТЦК. Держава витрачає час, матеріальні та людські ресурси, щоб проінформувати людину, яка в принципі не може бути проінформована, оскільки її немає в цьому місті", – додав Веніславський. 

За його словами, якщо людина, перебуваючи за кордоном, хоче отримати військово-обліковий документ дистанційно, "вона може це зробити через електронну адресу, телефоном, через консульство під час актуалізації, у разі отримання консульських послуг".

"Тому тут жодних проблем немає і ніяких негативних наслідків для цих людей не буде", – резюмував він.

Мобілізація в Україні: це варто знати

Нещодавно радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ Оксани Григор'євої сказала, що варто готуватися до можливої мобілізації жінок. Вона також висловилася за військову підготовку як чоловіків, так і жінок – за прикладом Ізраїлю. У Центрі протидії дезінформації РНБО ж наголосили, що це питання зараз не стоїть на порядку денному. 

Тим часом заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк оголосив, що починається повторний медогляд обмежено придатних. За його словами, цей процес розпочнеться з середини травня.

Вас також можуть зацікавити новини: