Адвокт зазначив, що є категорії українців, яким не можуть відмовити у відстрочці від мобілізації / фото ua.depositphotos.com

Юрист пояснив як діяти військовозобов’язаному, якому у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки безпідставно відмовили у наданні відстрочки від служби. 

Адвокат Ярослав Гришин в ефірі Київ24 заперечив, що ТЦК, посилаючись на постанову Кабміну 560, може відмовити у відстрочці з будь-якої причини.

"Постанова не встановлює конкретних підстав для відмови у відстрочці, але є закон, в якому прописано абсолютно чітко і ясно, які особи мають право на відстрочку, відтермінування від призову. Це інваліди ІІ-ІІІ групи; це аспіранти; чоловіки, які мають трьох і більше дітей, дітей  інвалідів; деякі інші категорії людей. І цей підзаконний акт апріорі не може порушувати норми закону. Перераховані мною категорії – це 100% підстава, щоб отримати відстрочку. Комісія не може порушувати ці норми закону. Те, що не прописані приничини відмови, це не значить, що причина може бути будь-якою", - підкреслив Гришин.

Відео дня

За його словами, вказаним категоріям ТЦК не має права їм відмовити.

"Але якщо такі випадки будуть, то вони мають 100%-ву гарантію судового оскарження. Це раз. І можна подавати заяву про злочин, притягати членів комісії, голову комісії до відповідальності за порушення норм закону. У комісії нема такого, що "цьому дам, бо хороший хлопець, а цьому – не дам відстрочку". Нема такого. Якщо є обгрунтований документ, обгрунтований правовий статус, то комісія зобов’язана розглянути і надати відстрочку", - зазначив адвокат.

Він додав, що рекомендує тим, хто отримав відмову, не проходити ВЛК, а написати заяву на ім’я голови комісії, долучити до неї всі документи і краще, щоб вони були посвідчені нотаріально. 

"І чекати рішення комісії. І не проходити ВЛК до отримання рішення", - сказав Гришин.

Відстрочка від мобілізації - останні новини

Після набуття чинності закону про мобілізацію 18 травня, для отримання відстрочки від мобілізації варто звернутися до ТЦК. Основні причини, з яких чоловіки віком від 18 до 60 років можуть отримати відстрочку від мобілізації:

  • за станом здоров’я;
  • за сімейними обставинами;
  • у зв’язку з професійною діяльністю;
  • у зв’язку з навчанням та/або набуттям наукового ступеня;
  • через бронь на певних роботах.

Військовозобов'язані мають 14 днів з моменту підписання повістки для візиту в Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Адвокат Андрій Приходько уточнив, що ці 14 днів вираховуються не з моменту отримання повістки, а з моменту її фактичного підписання і відправлення. У цьому зв'язку, громадянам треба бути уважними і дивитися на дату підписання повістки.

Вас також можуть зацікавити новини: