МЗС України / REUTERS

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з ухваленням Народними зборами Республіки Болгарія (парламент) декларації щодо адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ.

"Питання адміністративно-територіального устрою України належить до виключної компетенції органів державної влади України. Для нас абсолютно неприйнятними є спроби втручання іноземної держави у внутрішні справи України. Викликають подив і нерозуміння маніпулятивні недостовірні твердження щодо впливу реформи на національну самобутність етнічних болгар України", - заявили в МЗС.

Відео дня

У міністерстві наголосили, захист прав і свобод представників усіх національних меншин нашої держави, у т.ч. і болгарської, є одним з основоположних пріоритетів діяльності органів влади України та здійснюється у чіткій відповідності до Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин (1995 рік).

Читайте такожПутін заявив, що Болгарія «свідомо» затягує реалізацію «Турецького потоку» в обхід України

"Українська сторона неодноразово доводила відкритість і готовність сприяти розвитку національної самобутності українських громадян з етнічним болгарським походженням. Права національних меншин в Україні закріплені в національному законодавстві і неухильно захищаються державою у відповідності до найсучасніших європейських практик", - йдеться в заяві.

Також у міністерстві підкреслили, що питання щодо Болградського району буде вирішено відповідно до українського законодавства з урахуванням позиції місцевих жителів, у т.ч. чисельної болгарської громади.

"Вважаємо, що будь-які питання можна вирішити шляхом конструктивного діалогу, що і відбувається на рівні глав МЗС двох країн. Закликаємо болгарських парламентарів діяти відповідно до принципів дружби і добросусідства, які традиційно існують між Україною та Болгарією", - додали в міністерстві.

Як повідомляв УНІАН, 17 січня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» (№2653).

Законопроектом пропонується встановити, що адмінцентр територіальної громади – це населений пункт (село, селище, місто), який має розвинуту інфраструктуру та в якому розташовані органи місцевого самоврядування громади.

Також дається визначення, що територія територіальної громади (громада) - територія, в межах якої територіальна громада здійснює свої повноваження щодо вирішення питань місцевого значення в межах Конституції і законів України, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Крім того, пропонується встановити, що до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адмінцентрів громад та територій територіальних громад, а також подання до Верховної Ради проектів законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів, здійснює Кабінет міністрів.

У березні повідомлялося, що уряд у травні буде готовий подати до Верховної Ради законопроект про адміністративно-територіальний устрій України.

Сьогодні, 20 травня, парламент Болгарії висловив категоричну незгоду з запланованою адмінреформою в Україні і закликав свій уряд вжити усіх можливих заходів перед українським урядом з метою гарантії збереження цілісності болгарської громади в Болградському районі під час реалізації майбутньої реформи в Україні. За відповідну декларацію про адміністративно-територіальну реформу в Україні щодо захисту прав і цілісності болгарської громади проголосували 109 депутатів, жоден депутат не проголосував проти і 19 утрималися.