Фото УНІАН

Як зазначив, коментуючи новий закон, голова правління Асоціації фармацевтів України Євген Смичок, Верховна Рада України зробила ще один позитивний крок у контексті адаптації українського законодавства до правового поля Європейського Союзу, оскільки акт про дистанційну торгівлю та поштову доставку медпрепаратів відповідає директиві 2001/83/ЄС та Ради ЄС від 06.11.2001 р. «Про зведення законів Співдружності про лікарські засоби для людини».

Смичок констатує, що закон, в першу чергу, захищає населення від фальсифікату і неякісних медпрепаратів, бо здійснювати онлайн-торгівлю отримають право виключно ліцензовані оператори, які будуть включені в електронний реєстр Державної служби України з лікарських засобів і контролю за наркотиками.

«Закон визначає, що суб'єкти господарювання, які мають ліцензії на здійснення діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами та суб'єкти, які на договірних умовах залучаються до доставки ліків кінцевому споживачеві, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення встановлених вимог доставки медпрепаратів», - говорить Євген Смичок.

Відео дня

Позитивно закон сприйняли і оператори поштового зв'язку України. За словами директора з продажу найбільшої в Україні приватної поштової компанії "Нова пошта" Олесі Копчук, прийняття закону - це величезний крок до забезпечення максимальної доступності ліків і якісного медичного сервісу. 

"Тепер будь-який житель України, незалежно від того, де він знаходиться, у великому мегаполісі або маленькому селі, має можливість отримати необхідні йому лікарські препарати. Це важливо і необхідно не тільки в період пандемії. Велика кількість людей проходять систематично лікування, і є постійна потреба в певних препаратах. Люди, які знаходяться на стаціонарному лікуванні, і не можуть просто вийти і купити в аптеці все необхідне. Це і люди з обмеженими фізичними можливостями, наші бабусі і дідусі, молоді мами. І звичайно, працююче населення, для якого можливість замовити ліки онлайн і отримати в поштоматі біля будинку, це величезна економія часу", - сказала представник "Нової Пошти".

Тепер, завдяки тому, що всі отримали чіткі правила роботи: правила ліцензування, вимоги до продажу онлайн, зберігання та доставки медпрепаратів - споживач, замовляючи той чи інший препарат в онлайн-аптеці, зможе отримати не тільки зручний і швидкий сервіс, але і впевненість в якості та безпеці продукції, яку купує, дотриманні всіх норм щодо того чи іншого препарату. 

Копчук зазначила, що "Нова пошта" виконує всі необхідні вимоги, затверджені державою щодо доставки медичних препаратів. Ще в травні компанією були закуплені спеціальні термобокси, які гарантують дотримання температурного режиму. На цей час, в умовах, коли щодня зростає число хворих на коронавірус, "Нова пошта" активно розвиває мережу поштоматів, які знаходяться у вашому під'їзді або поруч з найближчим магазином - це швидкий, зручний і повністю безконтактний спосіб отримання. 

В цілому за 8 місяців 2020 року компанія відкрила 1042 нових відділень і тепер на території країни їх кількість зросла до 6856.

Нагадаємо, що в першому читанні Верховна Рада України затвердила законопроект 14 липня 2020 року. За цей час ініціатори провели публічне обговорення документа з представниками фармацевтичної галузі, онлайн-торгівлі, поштових операторів та кур'єрських служб, медичних працівників та волонтерських організацій.

У березні 2020 року, режим дистанційної торгівлі та поштової доставки медичних препаратів був введений постановою Кабінету Міністрів України в якості експерименту на період дії в Україні карантину в умовах пандемії COVID-19.