Навіть досвідчених юристів масштаби злочинів вражають \ фото Віктор Ковальчук, УНІАН

Під час окупації Херсону російські військові викрали бізнесмена і волонтера з доставки їжі Романа Баклажова і 54 дні катували його в тюрмі.

Намагаючись зломити чоловіка, вони били його струмом і змусили назвати себе нацистом, повідомляє POLITICO. "Більшість з них весь час були в масках. Я б не зміг впізнати свого кривдника", - поділився 41-річний чоловік в інтерв'ю виданню. "Крім тортур нас змушували вчити гімн Росії, читати проросійські книги", - додав волонтер.

За словами Баклажова, людей замикали в одиночних камерах, не повідомляли, як довго триватиме їх ув'язнення і що відбувається за стінами в'язниць.

Відео дня

Після звільнення Херсона на стінах камер слідчі виявили проросійські гасла, вірші та пісні. За всіма цими зловживаннями стоїть холодний розрахунок - викорінити українську ідентичність.

Уейн Джордаш, керуючий партнер міжнародної юридичної фірми з прав людини Global rights Compliance, називає себе досвідченим прокурором з воєнних злочинів, але навіть він був вражений методичною, спланованою моделлю, що стоїть за воєнними злочинами кремлівської армії проти українців.

Джордаш очолює консультаційний підрозділ своєї фірми, який тісно співпрацює з українськими прокурорами. Він нещодавно повернувся зі звільненої частини Херсонської області, де його команда допомагала українській прокуратурі аналізувати нові докази щонайменше з 20 катівень, які росіяни облаштували за вісім місяців окупації.

"Ці злочини не випадкові, не є результатом дії надмірної сили або з власної ініціативи (як у деяких інших конфліктах)", - сказав Джордаш виданню, додавши, що злочини проти людяності є центральною частиною військової стратегії РФ. 

За його словами, кремлівський modus operandi складається з трьох етапів:

Спочатку атакують лідерів, будь то воєначальники, політики, журналісти або добровольці - росіяни вбивають будь-кого, хто потенційно може чинити опір або захистити цивільне населення.

Далі йде процес фільтрації, під час якого населення ізолюється і постійно контролюється і перевіряється, щоб забезпечити відсутність опору.

По-третє, знищення всього українського: книг, символів і культурних артефактів, перевиховання дітей за російською програмою і багато іншого.

"Цього не можна домогтися без незаконних затримань, тортур, вбивств мирних жителів, насильницького переміщення, викрадення дітей. Це засоби, за допомогою яких РФ досягає своїх військових цілей", - сказав Джордаш.

"Не може бути такого масштабу жорстокості по відношенню до цивільного населення без мети стерти українців як націю. І це те, що я вважаю незвичним для збройного конфлікту. Рівень розрахунку вражає", - сказав юрист.

Окупація Херсона

На початку березня 2022 року херсонці вийшли на вулиці, щоб протистояти російській окупації. Навіть після того, як росіяни захопили місто, місцеві протестували проти загарбників. У квітні росіяни почали жорстоко розганяти триваючі акції протесту, стріляючи в беззбройних людей.

Незабаром протести припинилися. Після чого окупанти взяли під контроль владу, інтернет та інформаційний простір. Українських вчителів змусили працювати за російською навчальною програмою, а книги українською мовою знищувалися.

У вересні 2022 року росіяни провели фейковий референдум в окупованому регіоні та оголосили, що 78% населення проголосували за приєднання до РФ.

У листопаді ЗСУ звільнили правобережжя Херсонщини, місцеві жителі кілька днів святкували деокупацію.

Вас також можуть зацікавити новини: