Історія Валентини Підвербної з Чернігова, яка народила дитину в 66 років, завжди викликала широкий шквал емоцій – від подиву до співчуття й щирого нерозуміння та засудження. Її одержимість мати дитину у такому вже пізньому віці для мене виглядала не позбавленим дивацтва прагненням материнства. Хоча народження дитини жінкою в менопаузі було схожим на вдалий медичний експеримент, морально-етичний аспект ситуації для багатьох мислячих людей не витримував жодної критики.

Валентина виховувала дівчинку сама і, ймовірно, намагалася бути хорошою матір’ю, наскільки могла

Дівчинка – Анна-Марія - народилася у жінки, яка насправді їй годиться в бабусі. Вау! Наукова сенсація. Але найчастіше про найстаршу матір країни її земляки, чернігівці, відгукувалися нейтрально-негативно. Когось вона відверто лякала. Інші висловлювались в соцмережах, що літня жінка неспроможна самостійно виховувати дівчинку й дитину потрібно забрати. Але… ніхто не діяв. Спостерігали – так, нарікали – так. На цьому - все.

Відео дня

Валентина виховувала дівчинку сама і, ймовірно, намагалася бути хорошою матір’ю, наскільки могла. Мешкаючи по сусідству, в одному мікрорайоні, я спостерігала за найстаршою матір’ю та її дитиною. Одного разу бачила, як дівчинка ще немовлям сиділа у візочку, посміхалася й допитливим поглядом розглядала все навколо. Але частіше літня чернігівка ховала свій "скарб" від сторонніх очей. Якось, розсердившись на журналістів, вона перестала спілкуватися з ними, хоча на шоу час від часу могла завітати. Вела достатньо самотній спосіб життя, перетворюючись на маму з гіперопікою щодо своєї дитини. З лікарями вона ніби спілкувалася, а ось із соціальними службами – не дуже. Хоча, теоретично, вони могли б мінімально допомагати з вихованням дитини…

Досить часто на вулиці жінка була вдягнена неохайно. З боку виглядало так, ніби вона зовсім за собою не доглядає. Дівчинка була охайнішою від мами, але вихованням та хорошими манерами не виділялася. І це теж зрозуміло: адже єдиний її приклад – літня мати, світоглядний та ціннісний розрив з якою становить не одне, як зазвичай, а цілих два покоління!

Часто Валентина не підбирала слів, мабуть, зважаючи на свій рівень виховання

Одного Анна-Марія, коли, мабуть, вже пішла до школи, сіла поряд зі мною в тролейбусі. Перед нами висіла якась інструкція і вона почала читати по складах, була достатньо милою й відкритою до спілкування. У цей час її матір спілкувалася з кимось з пасажирів, а, коли переключилася на дитину, почала кричати. Мовляв, чому донька надокучає людям. Це було гнітюче.

Робити зауваження Валентині чи давати якісь рекомендації ніхто не наважувався, бо не хотів опинитися під зливою прокльонів, матюків та образ. Одна чернігівка поділилася в соцмережах, що якось хотіла допомогти найстаршій матері країни з візком у транспорті, але отримала не тільки матюки, але й стусанів…

Часто Валентина не підбирала слів, мабуть, зважаючи на свій рівень виховання. Лаялася нецензурно при дитині, обзивала її, але, знову ж, ніхто не наважувався втручатися. Чернігівці пишуть, що, підростаючи, Анна-Марія у тій же манері відповідала матері. Тому можна лише уявити, що відбувалося, коли вони залишалися сам на сам.

Більшість людей у Чернігові (у тому числі міська влада), й поза ним, у цьому дійсно вбачають крик про допомогу

У 2013 році з‘явилися повідомлення, що Валентина Підвербна жебракує. Це стало резонансом. Проте пізніше ці факти ніби не знайшли підтвердження. Принаймні, такою була інформація соцслужб. Торік поліція склала на Валентину Підвербну два адмінпротоколи за неналежне виконання батьківських обов’язків та вчинення домашнього насильства. Обидва суд закрив.

Увесь цей час і в суспільстві було немало прихильників думки, мовляв, "яка-не-яка, але ж мати", "в інтернаті дитині точно буде не краще". З іншого боку, звучали голоси про необхідність порятунку дівчинки. Шанс на це багато хто побачив, коли жінка, яка проживає за кордоном, почала судовий процес через нібито незаконне використання для Валентини її яйцеклітини. Вона вимагала проведення ДНК-експертизи, проте почалася повномасштабна війна і про цю справу забули.

Нарешті, поскаржитися публічно змогла сама дівчинка – донька Валентини Підвербної. На сторінці в одній з соцмереж з’явився допис з розповіддю про фізичне й психологічне насильство над нею з боку матері. Зокрема, що матір постійно кричить, обзиває, дряпає, б’є, насміхається. Не дозволяє митися і прати речі (знаючи, як виглядає Валентина, в це легко повірити). До допису додано аудіозапис, на якому голос жінки, схожий на голос Підвербної, відмовляє в операції щодо корекції зору, мовляв, дівчинка сама робить себе косоокою.

Більшість людей у Чернігові (у тому числі міська влада), й поза ним, у цьому дійсно вбачають крик про допомогу. Але є ті, хто говорить про маніпуляцію, і чи не потрібно "маму-бабусю" рятувати від доньки.

Врешті соціальні служби разом із поліцією вилучили дитину з родини, а виконком Чернігівської міськради 25 квітня ухвалив рішення відібрати доньку в матері через загрозу її життю. Зараз дівчинка перебуває в лікарні, де проходить обстеження. Лікарі розповідають, що доньку в лікарні Валентина вже відвідувала, адже прямої заборони на це немає.

Окремо варто згадати лікаря, який провів Валентині Підвербній штучне запліднення

Остаточну крапку в цій історії поставить суд, який може підтримати рішення виконкому. Тоді дитину мають влаштувати до прийомної сім‘ї чи обрати іншу форму її виховання. В іншому випадку Анну-Марію повернуть матері.

Зараз в цій історії, як завжди, є ті, хто виступає проти відбирання дитини в матері, і ті, хто вимагають цього. Але, нагадаю, до сьогодні ніхто на це не наважувався. Аж допоки дівчинка сама не ухвалила рішення. Проте вона – тільки підліток, який може передумати. Адже Валентина – її матір, за якою вона може просто засумувати.

Окремо варто згадати лікаря, який провів Валентині Підвербній штучне запліднення. Користувачі соцмереж ледь не пропонують йому якщо не йти під суд, то утримувати та виховувати Анну-Марію. Крім того, історія найстаршої матері України спонукала законодавців ще у 2012 році обмежити вік жінок, які можуть завагітніти за допомогою ЕКО, до 51 року. Втім, у 2021 році в законопроекті про допоміжні репродуктивні технології сказано, що "верхній граничний вік для пацієнтів, яким застосовуються допоміжні репродуктивні технології, визначається лікарем-акушером-гінекологом закладу охорони здоров'я в кожному випадку індивідуально".

Висновків з цієї історії, на жаль, не зроблено.

Ірина Синельник