В Україні хочуть скасувати 8 березня / фото УНІАН, Олексій Іванов

Антрополог Тіна Полек висловилася з приводу дискусій у суспільстві щодо того, святкувати 8 березня чи ні, залишати його вихідним чи скасувати. Як розповіла вона у сюжеті "Сніданку з 1+1", для більшості українців це свято - ще один привід зробити приємний подарунок чи проявити знак уваги своїм жінкам.

Так, наразі в Україні хочуть перенести це свято на 25 лютого й назвати його Днем української жінки. Ця дата - день народження Лесі Українки.

"Для того, щоб виникало якесь свято, для цього потрібен якийсь контекст... Звичайно, 25 лютого - не найкращий день з огляду на 24 лютого, поза всяким сумнівом. 8 березня - це не так званий день радянської армії, про який всі забули й перестали святкувати... Якщо вже на те пішло, Леся Українка - феміністка, тому прибирати феміністичний контекст було б не дуже правильно. Тому мені така пропозиція здається нежиттєздатною", - пояснила антрополог.

Також вона виступила за те, щоб залишити вихідний 8 березня, адже це ще один привід побути поруч зі своїми рідними.

Скасування 8 березня в Україні 

В Україні можуть скасувати святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня. Відповідний законопроект подали на розгляд до Верховної Ради. Як альтернативу у ВР пропонують 25 лютого відзначати День української жінки. Нагадаємо, через дію воєнного стану цьогоріч вихідний 8 березня скасовано.

Також у застосунку "Дія" українців опитали, чи варто зробити свято 8 березня робочим днем. Українці проголосували за збереження вихідного на 8 березня.

Вас також можуть зацікавити новини: