Повідомлення про засудження військовополонених британців та марокканця до смертної кари дуже тригернуло… Так званий верховний суд так званої ДНР своїм існуванням не лише оскверняє словосполучення "верховний суд", але й своїми діями паплюжить сам інститут правосуддя як такий.

Угрупування "ДНР" вироком Ейдена Асліна і Шона Піннера, а також марокканця Саадуна Брагіма, яких звинуватили у "найманстві та у скоєнні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення конституційного ладу "ДНР"", засудили до смертної кари. Тепер їм загрожує розстріл.

Женевські конвенції 1949 року забороняють будь-які незаконні акти щодо військовополонених, і зобов’язують поводитися гуманно з військовослужбовцями, які перебувають у полоні. Іноземці, які служать в українській армії, мають статус комбатантів

Відео дня

Показушний спектакль під назвою "верховний суд "ДНР"" набрав чимало овацій у жителів "Мордору". Для орди це цілком нормально: засудити когось до розстрілу у 21 столітті, і яка різниця, що вони в полоні? А різниця чимала.

Адже Женевські конвенції 1949 року забороняють будь-які незаконні акти щодо військовополонених, і зобов’язують поводитися гуманно з військовослужбовцями, які перебувають у полоні. Іноземці, які служать в українській армії, мають статус комбатантів. Відтак вони точно підпадають під дію Женевських конвенцій. Бо Європейська конвенція забороняє використовувати смертну кару як покарання.

Це означає, що так звані судді так званого верховного суду так званого ДНР - воєнні злочинці. І від 9 червня 2022 року наявні підстави для їх кримінального переслідування.

Та, на відміну від тих, кого вони одним розчерком пера засудили до смертної кари, їм не загрожує смерть. За іронією долі - тільки трибунал і позбавлення волі. Коли їх зловлять, вони стверджуватимуть, що, в розумінні Конвенції, є людьми. І мають права. Права людини. Повірте, вони точно згадають про це на лаві підсудних. Однак вони не згадають, що позбавили права на життя інших людей.

Та навіть якби було спростовано той факт, що ці вбивці люди (бо тільки звірі можуть бути такими жорстокими) їх все одно захищав би закон, який забороняє жорстоке поводження з тваринами.

У випадку з "верховним судом "ДНР"" це взагалі не правосуддя, а вбивство, вчинене з особливою жорстокістю організованим злочинним угрупуванням. А хитросплетіння доль так званих суддів призведе до того, що ті, хто вчора судили, завтра самі стануть засудженими

Справедливо? Гуманно?

І тут пригадується філософський діалог з роману Толкієна:

"- Він заслуговує смерті!

- Заслуговує, і не тільки він. Багато з живих заслуговують смерті, а багато з тих, хто помер - життя.

Ти можеш повернути їм життя? Тоді не спіши засуджувати на смерть. Нікому, навіть наймудрішим із мудрих, не дано бачити всі хитросплетіння долі".

Це я до того, що земне правосуддя буває несправедливим. У випадку з "верховним судом "ДНР"" це взагалі не правосуддя, а вбивство, вчинене з особливою жорстокістю організованим злочинним угрупуванням. А хитросплетіння доль так званих суддів призведе до того, що ті, хто вчора судили, завтра самі стануть засудженими.

Тетяна Огнев’юк, кандидат юридичних наук, голова Правничої асоціації "Добросуд", адвокат