ЗНО 2021 з української мови і літератури / фото УНІАН

Сьогодні, 1 червня, в Україні проходить Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) з української мови, а також з української мови і літератури.

Це – найчисельніше тестування. Так, для проходження тесту з української мови і літератури зареєструвалася 250 681 особа, тестування з української мови обрала 126 401 особа.

Умови допуску учасників ЗНО

Зовнішнє незалежне оцінювання 2021 року проходить із дотриманням усіх протиепідемічних правил, адже в Україні діє запроваджений через коронавірус карантин. В Українському центрі оцінювання якості освіти нагадують, зокрема, про необхідність дотримання соціальної дистанції та інших рекомендацій медиків.

Допуск учасників до пункту тестування здійснюватиметься з 9:50 і до 10:50.

Процедура допуску до пункту тестування загалом передбачає проходження термометрії та ідентифікації учасників ЗНО. Вхід буде дозволено лише за наявності таких документів:

  • оригіналу Сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання;
  • паспорта або іншого документа, серію (за наявності) та номер якого зазначено у Сертифікаті;
  • запрошення-перепустки для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні, яке учасники мають самостійно роздрукувати з інформаційної сторінки.

В Українському центрі оцінювання якості освіти наголошують, що учасника не буде допущено до пункту проведення ЗНО у разі неможливості пред’явлення оригіналу Сертифіката або документа, що посвідчує особу, а також запізнення.

Які документи потрібні для проходження ЗНО 2021 / фото УНІАН

Що потрібно і заборонено брати на ЗНО

Кожен учасник ЗНО має взяти із собою 2–3 ручки з чорнилом насиченого чорного кольору, а також пляшечку з питною водою без етикетки й засоби індивідуального захисту, які він зможе покласти на свій робочий стіл і за потреби скористатися.

Натомість абітурієнтам заборонено мати при собі будь-які засоби зв’язку, пристрої зчитування, оброблення, збереження та відтворення інформації, друковані і рукописні матеріали, що не передбачені процедурою тестування. Всі ці речі мають бути залишені у спеціально відведеному місці, на яке вкаже інструктор в аудиторії тестування.

Як підготуватися до ЗНО

За словами засновника онлайн-школи "На Урок" Дмитра Перепелиці, результат тестування залежить не лише від рівня знань, а й від психологічної підготовки. Тому він радить скласти план на кожен день підготовки до ЗНО, а перед самим тестуванням добре виспатися, щоб набратися сил.

"Впоратися з хвилюванням у відповідальний день складання ЗНО допоможуть пунктуальність та зібраність", – зазначив він.

Так, до пункту тестування учаснику слід з’явитися заздалегідь, а перед виконанням роботи треба уважно вислухати інструктаж. Спершу варто робити ті завдання, у правильності яких учасник ЗНО упевнений, а вже потім повернутися й подумати над складними.

ЗНО 2021 в Україні: що відомо