Україна очікує на фахівців з Білорусі / Ілюстрація REUTERS

В Україні спрощено порядок оформлення посвідок на тимчасове проживання певним категоріям іноземців, зокрема й фахівцям сфери ІТ громадянства Білорусі.

Читайте такожТихановська відреагувала на жорсткий розгін протестувальників у Білорусі

Як повідомила Державна міграційна служба, це передбачено постановою Кабінету міністрів від 09.10.2020 № 933.

Відео дня

"Відтепер іноземці, які є громадянами країн з безвізовим порядком в’їзду в Україну і перебувають в нашій державі на законних підставах, матимуть право подати документи на оформлення посвідки на тимчасове проживання без виїзду за межі України у зв’язку зі зміною мети в’їзду. Особливо актуальним це питання є для громадян Республіки Білорусь, фахівців в галузі ІТ-технологій, які щойно працевлаштувалися в Україні, та членів їх сімей", - йдеться в повідомленні.

Документи для оформлення посвідки на тимчасове проживання без виїзду за межі України подаються як і раніше – не пізніше ніж за 15 робочих днів до закінчення дозволеного строку перебування.

"Окремо слід зазначити, що спрощений порядок оформлення посвідки на тимчасове проживання не буде стосуватися громадян держави, що визнана Верховною Радою України державою-агресором (РФ)", - наголосили в ДМС.

Україна чекає на білоруських "айтішників"

  • 4 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав указ про заходи щодо залучення ІТ-фахівців з Білорусі.
  • Згідно з указом, Кабінет міністрів має продовжити до 180 днів на рік строк тимчасового перебування на території України громадян Білорусі. Це стосується підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, зокрема фахівців у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, та членів їхніх сімей.
  • Також уряд має запровадити пілотний проект щодо спрощеного оформлення посвідок на тимчасове проживання для цих категорій громадян Білорусі. При цьому необхідно передбачити можливість скорочення до трьох днів строків для отримання таких документів без необхідності додаткового виїзду за межі української території.
  • Окремо уряд повинен оптимізувати порядок одержання дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства для працевлаштування громадян Білорусі, які є висококваліфікованими ІТ-спеціалістами. Для цього пропонується скоротити до п'яти днів строк надання такого дозволу та передбачити можливість його одержання за принципом мовчазної згоди.