Суд покарав онука, який ігнорував повістки через бабусю / фото ua.depositphotos.com

Суд у Тернопільській області визнав винним 40-річного місцевого мешканця в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації і покарав його за це позбавленням волі строком на три роки і два місяці.

Як йдеться у матеріалах судового реєстру, на початку березня 2023 року обвинувачений пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його придатним до служби. Після цього йому вручили дві повістки, які чоловік проігнорував. 

У суді обвинувачений пояснив, що в нього є 81-річна бабуся, яку він доглядає та не має на кого її залишити. Він планував офіційно оформити догляд за літньою жінкою, але у процесі збору документів отримав бойові повістки. Також обвинувачений переконував, що не ігнорував повістки, а нібито не з'явився до пункту збору через те, що у бабусі підвищився тиск, тож він залишився з нею.  

Відео дня

У наступні дні військовозобов’язаний продовжив збір документів, але в оформленні догляду йому відмовили через те, що комісію не впустили до житла, у якому мешкають онук та бабуся.

Обвинувачений переконував суд: уже п’ять років, як бабуся не виходить на вулицю; її немає на кого залишити. Рідний брат обвинуваченого служить в армії, а син бабусі проживає у місті Бучач окремо від неї.

Однак з'ясувалося, що обвинувачений не звертався із заявами про відтермінування проходження військової служби у ЗСУ, а Бучацька міська рада на запит поліції поінформувала, що військовозобов’язаний не оформляв жодних документів щодо догляду за 81-річною бабусею.

"Сам по собі факт проживання із особою похилого віку, яка потребує стороннього догляду не є підставою вважати, що обвинувачений мав право на відстрочку від призову за мобілізацією відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",  – йдеться у вироку.

Українець хитро ухилився від мобілізації через літню бабусю: як його покарав суд

Важливі новини мобілізації - зараз це варто прочитати

Під час дії воєнного стану в країні запроваджується комендантська година, під час якої громадяни не можуть знаходиться на вулицях без наявності спеціальних дозволів. Також діє ряд обмежень для громадян держави, зокрема, обмеження на виїзд закордон, на проведення демонстрацій.

Повідомлялося, що в Україні хочуть запровадити зміни у процесі мобілізації, зокрема, знизити мобілізаційний вік. Законопроект, у якому прописані зміни, уряд вже подав у Раду

Вас також можуть зацікавити новини: