За даними Держстату, від початку 2021 року заборгованість перед працівниками галузі охорони здоров’я зросла в 4 рази / фото ua.depositphotos.com

Борг перед працівниками галузі охорони здоров’я в жовтні склав понад 124 млн грн. Депутатська група "Партія "За майбутнє" закликає Кабінет Міністрів розібратися, чому виникла така велика заборгованість, та надати Верховній Раді пропозиції щодо її ліквідації. Про це повідомив лідер партії, народний депутат Ігор Палиця.

"Судячи зі статистики, третя хвиля коронавірусу в Україні йде на спад. Щира подяка медикам, які два місяці працювали фактично цілодобово, щоб урятувати якомога більше життів. І не тільки хворих на коронавірус, адже інші хвороби нікуди не зникли. Водночас хочу звернутися до уряду, Міністерства охорони здоров’я та Національної служби здоров’я України. Чому наші медики по два-три місяці не отримують грошей? За офіційними даними Держстату, від початку 2021 року заборгованість перед працівниками галузі охорони здоров’я зросла в 4 рази та в жовтні склала понад 124 млн грн. За інформацією профспілок, ця сума, як мінімум, утричі більша", — заявив Палиця.

Читайте також71% українців вважають порушенням прав запровадження обмежень для невакцинованих - опитуванняВін розповів, що з приводу цієї проблеми медики з Волині звернулися до народної депутатки з групи "Партія "За майбутнє" Ірини Констанкевич.

Відео дня

"За її словами, керівники лікарень просто не можуть зв’язатися з НСЗУ, щоб укласти нові договори або з’ясувати, коли надійдуть кошти в рамках уже укладених угод. Вона особисто записалася на прийом, щоб дізнатися, у чому проблема. Однак навіть народній депутатці не вдалося достукатися до НСЗУ", — додав Ігор Палиця.

Він наголосив, що українська влада повинна терміново вирішити проблему заборгованості, щоб припинити масові звільнення з роботи медпрацівників.

"Складні умови праці, мізерний дохід та регулярні затримки з виплатами призводять до масових звільнень. За даними Центру медстатистики, тільки за перший рік пандемії в Україні стало на 29 тисяч менше медпрацівників. Інформації за 2021 рік ще немає, але гадаю, що тенденція не змінилась. Держава повинна уклінно дякувати медикам, а не змушувати їх "затягувати пояси", — зазначив Палиця.