Зеленський заявив про готовність переведення шкіл на дистанційний формат навчання \ фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський заявив про готовність переведення шкіл на дистанційний формат навчання у разі «великої хвилі» COVID-19.

Читайте такожБатьки можуть самостійно обирати форми навчання для дітей-Шмигаль

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам під час робочої поїздки до Полтавської області.

Відео дня

За словами Зеленського, сьогодні, 1 вересня, він вперше за багато років не проводжав дитину до навчального закладу і «не було ніякої лінійки».

«На жаль, ми повинні розуміти, що карантин є карантин, тому я всім дітям побажаю тільки здоров’я. Я розумію, що школа онлайн – це не вихід, тому що для дітей головне - це спілкування, це діалог і це дійсно відчуття свободи. Саме такої свободи і такого спілкування ти можеш навчитись тільки в школі, і краще знання сприймаються, коли ти бачиш вчителя, коли він до тебе підходить. Дійсно, замінити живу школу на школу онлайн неможливо, хоча ми готові до такого формату, якщо буде велика хвиля COVID-19», - заявив він.

Як сказав президент, Україна була однією з перших країн в Європі, де на початку епідемії COVID-19 була запроваджена Всеукраїнська школа онлайн.

«Ми показали, що таке школа онлайн, вона у нас працює», - наголосив він і додав, що уроки транслювались по телебаченню, тому що, на жаль, в українських селах немає інтернет-покриття.

Як працюватимуть школи в умовах карантину:

  • 25 серпня на сайті Міністерства охорони здоров'я були оприлюднені оновлені протиепідемічні правила для закладів освіти під час пандемії COVID-19.
  • Для учнів 1-4 класів вхід та пересування приміщеннями закладу освіти дозволяється без використання захисної маски або респіратора.
  • У регіонах, що входять до помаранчевого рівня епіднебезпеки, педагогам в процесі викладання навчальної дисципліни рекомендовано використовувати захисні щитки.
  • Проведення занять в аудиторіях дозволено лише для окремих класів. Заповненість лекційних залів під час проведення занять, що передбачають поєднання кількох класів, не повинна перевищувати 50% при забезпеченні максимальної дистанції між учнями.
  • У регіонах помаранчевого рівня наповненість класів не повинна перевищувати 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти. У таких випадках засновник або керівник та власник закладу повинні завчасно адаптувати графік навчання та сформувати групи на час встановлення відповідного рівня епідемічної небезпеки.
  • У разі підтвердження COVID-19 в одного з учнів чи студентів всі інші учні чи студенти відповідної групи визнаються такими, що потребують самоізоляції.
  • Основним заходом гігієни рук в умовах закладу освіти є миття рук з милом. Використання антисептиків доцільне лише в разі, коли відсутній доступ до проточної води з милом.