Над проектом пам'ятника працювали земляки живописця / фото УНІАН

До Дня незалежності в місті Андрушівка Житомирської області сьогодні урочисто відкрили перший  у регіоні пам'ятник художнику.

Читайте такожІван Марчук відкрив свою останню у Києві виставку "Секрети геніальності"

Як передає кореспондент УНІАН, участь у заході узяли влада, художники, місцеві жителі та журналісти.

Відео дня

"Це - монумент вихідцю з села Яроповичі Андрушівського району, нашому видатному земляку, народному художнику України, лауреату Національної премії ім. Т.Г. Шевченка, Почесному Академіку НАМУ Миколі Максименку",- розповіла на відкритті УНІАН удова художника, журналістка Валентина Забродська.

За її словами, пам'ятник споруджено за її кошти, а також за кошти одного з місцевих меценатів. Це зроблено на малій батьківщині художника.

Над проектом пам'ятника працювали житомиряни. Це - скульптор, народний художник України Василь Фещенко та Заслужений художник України Юрій Дубінін.

Пам'ятник виготовлено з місцевого червоного та сірого граніту. На граніті - слова "Миколі Максименку від вдячних земляків" та палітра,  де зображено, як  художник викладає фарби під час малювання. На сірій стелі зверху викарбуване погруддя художника, а знизу - пензлі.

фото УНІАН

Ще раніше, у грудні 2019 року Забродська передала Андрушівській школі мистецтв (в рамках відзначення 95-річчя М.Максименка) близько 20-ти картин.

Це, в основному, портретний живопис.

"Люди, які зображені на портретах – вихідці з Андрушівського району. Сюди, в рідне село Яроповичі,  художник приїздив часто і любив  малювати не лише краєвиди, але і людей. Тут "маестро натюрморту" у свої 9-ть років зробив першу у житті виставку. Маленький Миколка кольоровими олівцями намалював портрет Тараса Шевченка, покрив його яєчним білком, аби не розмив дощ і вивісив на власній хаті, щоб бачили односельці. Талант до малювання Максименко успадкував від свого діда, який розписував у Яроповичах печі. А його другий дід був відомим у селі майстром з виготовлення різьблених меблів із дерева. Він обслуговував панів зі всіх навколишніх сіл. Родина Максименків до 1917- го року була заможною, а діти мали гарну освіту", - розповіла Забродська.

фото УНІАН

Як повідомляв УНІАН, 5 грудня 2015 року у Житомирі презентували раніше невідомі картини Максименка. Представлені картини невідомі і знайдені вони були випадково у творчій майстерні живописця вже після його смерті.

5 грудня 2019 року презентація  полотен живописця відбулася у Житомирському краєзнавчому музеї. Підготувала та провела її вдова художника Валентина Забродська.

Як повідомляв УНІАН, Житомирський обласний літературний музей 7 березня минулого року отримав особисті речі народного художника України  Максименка – картини, макети, вітальні листівки. Передача речей відомого пейзажиста пройшла 8 березня 2018 року в рамках відзначення 204-ї річниці з дня народження Шевченка. Живописець кожні п’ять років змінював манеру письма і писав картини тільки з натури.

Нагадаємо,  Микола Максименко (1924 - 1916) – український живописець, народний художник України, лауреат Шевченківської премії за серію пейзажів "Україно моя" в 1992 році. Входить в десятку відомих постатей сучасності, які народилися на Житомирщині. Художник був майстром у таких жанрах, як  пейзаж, портрет та натюрморт. За свої картини він отримав світове визнання. Роботи художника представлені у більш ніж 30 музеях України та світу (Японія, Кіпр, Франція, Італія, Польща, Болгарія та інші),  також вони є у багатьох приватних колекціях. Як повідомляв УНІАН, Максименко помер 11 вересня 2016 року у Житомирі.

фото УНІАН