Загальна площа агропромислового комплексу складає 16 723 квадратних метри

У агропромислового комплексу по зберіганню сільськогосподарської продукції у смт. Велика Димерка, що під Києвом, новий власник. Ним стала компанія «Мані флоу», яка на прозорих електронних торгах придбала майнові права на даний комплекс. 

Разом із власником, повністю також змінився і менеджмент на підприємстві. Тож яка майбутня доля овочесховища, як зміна керівництва вплине на роботу комплексу та на життя місцевих громад загалом?

Про підприємство

Загальна площа агропромислового комплексу складає 16 723 квадратних метрів. Знаходиться комплекс поруч із важливими транспортними артеріями – такими як автошляхи E95, E101М01 та E381, що робить зручним логістичне сполучення зі столицею. Окрім експедиційно-логістичного центру, підприємство має власний ваговий комплекс, автономну електричну підстанцію, відкрите водоймище, насосну станцію, поля фільтрації та магазин. Комплекс розрахований на одночасне зберігання понад 20 тисяч тон продукції. Овочі зберігаються у камерах місткістю від 75 до 525 тон, що мають спеціальне кліматичне устаткування і облаштовані під зберігання різного типу продукції. 

Відео дня

Як було

Агрокомплекс було збудовано компанією «Тріумф». Вже за перші роки його існування старе керівництво увійшло у серйозні борги. В період з 2011 по 2013 рік старі управлінці агрокомплексу взяли кредит у загальному розмірі на суму що найменше  мільярд гривень у пенсійного фонду Національного банку України, Банку «Перший», Банку «Софіївський». Проте повертати запозичені кошти, здається, ніхто не збирався. Попередні власники комплексу лише уникали повернення боргів та вчиняли незаконні дії щодо заставленого майна. Доходило навіть до того, що окреме устаткування комплексу могли вивезти з метою не допущення вилучення та реалізації  за рахунок не сплачених боргів. Це призвело до порушення цілісності комплексу, яке потягнуло за собою знищення повного циклу зберігання. Тепер на відновлення повноцінної роботи комплексу потребуються значні інвестиції. 

Зрештою підприємство почало втрачати ліквідність, а його працівники перестали вчасно отримували зарплату. Далі Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив на продаж права вимоги по кредиту ПАТ "БГ Банк" (попередня назва Банк «Перший»), в забезпечення якого було передано у тому числі і овочесховище. Даний актив придбала компанія «Мані Флоу» В подальшому в рахунок погашення заборгованості «Тріумфа», компанія «Мані Флоу» звернула стягнення на предмет застави та стала власником овочесховища. Під час зміни власника, на підприємстві було виявлено борги по заробітній платні. «Овочесховище було придбано з метою збереження та створення нових робочих місць та розвитку агропромислового бізнесу в Київській області. В першу чергу ми запросили новий менеджмент, який не тільки зупинив процес руйнування агрокомплексу у кризовий момент, але й розробив ефективну бізнес-модель на майбутнє, – зазначив керівник «Мані Флоу» Євген Коломієць.  

Як зараз

На сьогодні підприємство знаходиться на стадії реорганізації. Комплекс отримав нову назву «Вегі тренд». Наразі камери зберігання комплексу обладнані кліматичним устаткуванням. За допомогою комп’ютерних програм підтримується оптимальна температура та вологість для відповідних плодоовочевих груп. Овочесховище обладнане сучасною технікою, яка дозволяє проводити як первинну обробку сільськогосподарської продукції (сушіння, пониження температури, лікування і зберігання), так і вторинну (передпродажна підготовка овочів, сортування, мийка фасування та пакування).

Збільшення потужностей та впровадження нових сучасних технологій ставить перед підприємством і нові задачі. Нинішній директор комплексу Марк Тарнавський розповів – одним із пріоритетів нової команди є пошук нових партнерів. 

«Зараз ми аналізуємо ситуацію, яка склалася. Наразі ми встановили, що деяке вкрай важливе для повноцінного функціонування комплексу обладнання було вивезене, тож для початку нам потрібно його повернути, аби налагодити роботу на агропромисловому комплексі. Наступним етапом стане маркетингове дослідження та укладення контрактів на постачання нашої продукції із найбільшими роздрібними мережами країни», – зазначив Тарнавський.

Як буде

Серед найперших технічних інновацій на підприємстві заплановане придбання сучасного програмного забезпечення, що в автоматичному режимі оцінює стан продукції, що зберігається. На основі отриманої інформації технолог ухвалює рішення щодо температурного режиму та іншим параметрам. Ця система значно збільшить термін зберігання моркви, капусти та буряка. Реновація системі вентиляції дозволить створити більш комфортні умови для зберігання цибулі та картоплі. До речі, за старого керівництва було проведено заміну системи вентиляції, проте лише на папері. Документи свідчать, що у ремонт були вкладені значні кошти, але по факту не було зроблено нічого. Нові інвестори вирішили профінансувати модернізацію вентиляцію. В якості одного з інвесторів комплексу «Мані Флоу» залучила бізнесмена Василя Веселого. Він добре зарекомендував себе в якості комерційного директора "Укрпошти", підписавши ексклюзивний контракт із «Укртелекомом», а також в якості власника "Концерну "Київпідземшляхбуд", який успішно реалізував декілька масштабних проектів з побудови колекторів у Києві. Василь Веселий бачить у агрокомплексі великий потенціал, який треба лише грамотно реалізувати. 

«Овочесховище розташоване в усього лише 35 кілометрах від Києва. Це дуже велика перевага, яка робить дуже перспективним цей актив. Довгі роки він розбазарювався та не мав навіть жодної бізнес-моделі. Наша першочергове завдання – зробити із квадратних метрів з обладнанням дійсно ефективний бізнес. Першим нашим кроком як інвесторів стане направлення фінансування на остаточну модернізацію технологій, щоб бізнес став конкурентоспроможним, далі ми плануємо розширення виробництва заради створення нових робочих місць у регіоні», – підкреслив Василь Веселий.

Відновлення та розширення агропромислового комплексу потягне за собою не лише збільшення робочих місць. Успішний бізнес через сплату податків принесе значні кошти до центрального бюджету країни, а також до бюджетів місцевих громад, а також стане добрим партнером для місцевих виробників.