Ілюстрація REUTERS

Мінцифра разом із партнерами запускає безкоштовне навчання із криптограмотності – це понад 100 годин теоретичної та практичної інформації. 

Навчання проходитиме у форматі тренажера, що передбачає практичну роботу над конкретними кейсами на платформах партнерів. Ці завдання розроблені провідними експертами криптоіндустрії.

Два формати: для самостійного навчання на платформі Дія.Цифрова освіта та як факультатив у ЗВО.

Відео дня

Теми освітньої програми:

  • історія грошей та розвитку технології блокчейн, і виникнення біткоїна; 
  • майнінг та алгоритми консенсусів;
  • Ethereum та смарт-контракти;
  • відмінності холодних та гарячях криптогаманців; 
  • NFT, DAO та DeFi;
  • особливості централізованих та децентралізованих криптобірж;
  • можливості та ризики торгівлі на ринку цифрових активів;
  • основи кібергігієни;
  • децентралізовані протоколи: зокрема, IPFS та Filecoin.  

Курс реалізується Мінцифрою у співпраці з найбільшою європейською криптобіржою WhiteBIT,що має українське коріння, та фундацією Filecoin Foundation for the Decentralized Web.

"Ми, як біржа і як частина криптовалютої індустрії хочемо ділитися знаннями, аби підвищити рівень освіченості та наших громадян. Для нас важливо передавати досвід, який допоможе українцям як мінімум відповідати тенденціям світу, а як максимум – розвивати державу у сфері цифрових активів й будувати сильнішу економіку для наступних поколінь", – Олексій Ковальов, віцепрезидент найбільшої європейської криптобіржі WhiteBIT.

Також серед партнерів проєкту – метавсесвіт Atlantis.World, застосунок Zapper.fi, а також блокчейн-проєкт Aragon, що створює технологічну інфраструктуру для управління децентралізованими організаціями (DAO).

"Як досвідчена DAO-платформа, що володіє професійною експертизою, ми надаватимемо освітні матеріали про створення DAO на основі досліджень та експертизи, яку ми накопичили за останні 7 років. Прагнемо, щоб студенти дізналися, на яких аспектах створення DAO варто зосередитися та озброїти їх технічними знаннями, необхідними для прийняття ключових рішень при створенні DAO", – Антоні Лейтенеггер, голова бізнес-девелопменту проєкта "Арагон".

Цей курс – один із кроків реалізації глобальної стратегії Мінцифри – навчити українців грамотно використовувати криптоактиви. Щоб взяти участь, зареєструйтесь і першими отримайте інформацію про початок навчання.

  • WhiteBIT – це найбільша європейська централізована криптобіржа родом з України. Сьогодні WhiteBIT входить у трійку найбезпечніших платформ з 3,5 млн користувачів по всьому світу. Широку популярність біржа отримала за можливість поповнювати рахунки та виводити кошти з платформи в основних світових фіатних валютах із найнижчими комісіями. Платформа надає можливість торгувати на споті, використовувати кошти для ф’ючерсної та маржинальної торгівлі з плечем до 20х, а також має свій токен – WhiteBIT Token (WBT). Крім того, WhiteBIT співпрацює з Міністерством закордонних справ України (МЗС), підтримує антикризовий центр, а також бере активну участь у благодійності, організовуючи збори коштів у цифрових активах на допомогу Україні.
  • Filecoin Foundation for the Decentralized Web (FFDW) – благодійна організація, що розвиває децентралізовані вебспільноти, фінансує дослідження та розробку, а також займається просвітництвом про децентралізований веб в цілому, з метою збереження найважливішої інформації людства. 
  • Проект Aragon будує технологію для створення та управління децентралізованими організаціями (DAO), що дозволяє кожному експериментувати з управлінням зі швидкістю звичайного застосунку. Тисячі DAO були побудовані на основі фреймворку Aragon з моменту його заснування у 2016 році. Такі великі DAO, як Lido, Decentraland та API3, використовують контракти Aragon для голосування та зберігання своїх коштів у надійних смарт-контрактах.
  • Atlantis World – це дослідницький ігровий метавсесвіт, який перетворює звичайних людей на суперкористувачів Web3, проходячи квести з винагородами.
  • Zapper.fi – це платформа для моніторингу та управління DeFi-активами. Її мета – зробити такі технології як NFT, DeFi і DAO зрозумілими та доступними для всіх.