Фото прес-служба ТОДА

Як повідомили УНІАН в прес-службі облдержадміністрації, про це повідомив голова ТОДА Степан Барна під час представлення проекту.

«Незважаючи на складні природно кліматичні умови цього року, аграрії  досягли гарних результатів у зборі врожаїв, а також маємо певні здобутки і в розвитку тваринництва. Тому наше спільне завдання – закріпити ці позиції і дати поштовх для подальшого розвитку українського АПК. Ми розуміємо, що аграрний сектор потребує фінансових ресурсів, тоді як сільгоспвиробникам часто бракує вільних коштів. Вирішити це питання покликаний Проект, метою якого є впровадження аграрних розписок задля покращення доступу до фінансових та матеріально-технічних ресурсів для малих та середніх агровиробників», – зазначив Барна.

За його даними, на сьогодні в області працює понад 1 тис. сільськогосподарських підприємств, в тому числі 575  фермерських господарств.

Відео дня

«Цей показник залишається сталим уже впродовж багатьох років, що засвідчує життєздатність та конкурентоспроможність цих господарств. Надіємося, їх керівники зацікавляться новим альтернативним видом фінансування аграрної галузі – аграрними розписками, які дають можливість прискорити процес отримання необхідних ресурсів», – сказав голова ТОДА.

Принагідно він відзначив, що аграрна галузь навіть в умовах економічної кризи стабільно демонструє зростання обсягів виробництва, зокрема показники  виробництва валової сільгосппродукції за 8 місяців  зросли на 101,2%. 

Довідка УНІАН. Проект «Аграрні розписки в Україні» впроваджується IFC, членом Групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні.

Метою Проекту є покращити доступ до фінансових ресурсів для малих та середніх сільгосптоваровиробників шляхом запуску в Україні фінансового інструменту «аграрні розписки». Основні партнери Проекту: органи державної влади (Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство юстиції України); приватний сектор (постачальники матеріально-технічних ресурсів, банки, зернотрейдери), міжнародні організації.

Планується, що завдяки Проекту малі та середні сільськогосподарські товаровиробники отримають ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових фінансових ресурсів за рахунок прозорості відносин з кредитором та здешевлення процедури оформлення у порівнянні з іншими інструментами.