Підгорецький замок на Львівщині / фото Євген Кравс

Старовинні замки Львівської області передано в управління Міністерства культури та інформаційної політики.

Читайте такожПодорож українськими замками, частина II. Містична Львівщина

Про це на своїй сторінці в Facebook міністр культури Олександр Ткаченко.

Відео дня

"Нам вдалося повернути до сфери управління міністерства Підгорецький, Олеський, Золочівський замки, П’ятничанську вежу, монастир капуцинів та костел Св. Антонія в селищі Олесько, а також костел Воздвиження та Св. Йосифа в Підгірцях Львівської області", - написав Ткаченко.

При цьому міністр підкреслив, що змінився суб’єкт управління - від ОДА до сфери управління міністерства, тоді як їхній державний статус залишається.

"Базова проблема - місцеві ОДА, яким підпорядковувались ці пам’ятки, не мають достатніх грошових ресурсів для їхньої підтримки у належному стані. Вони користувалися приміщенням, однак не могли інвестувати в розвиток. Як наслідок, відбувалась їхня руйнація. І це не тільки тріщини на стінах. Ризик збитків для культурної спадщини нашої держави - колосальний. Експозиції та цінності, які є там, зберігаються у жахливих умовах без належної на це охорони", - пояснив Ткаченко.

За його словами, саме тому ОДА передало їх у сферу управління МКІП. "Тепер ми в змозі забезпечити належне утримання пам’яток за кошти державного бюджету. Раніше міністерство не могло цього зробити, адже пам'ятки не були майном міністерського підпорядкування. Тепер маємо офіційні підстави на це. Ремонтувати треба. Стан критичний! Проведемо капітальні реставраційні роботи. Підійдемо повноцінно: освітлення, ремонт, охоронна система, інфраструктура, промо, дозвілля та інтерактив. Також залучимо меценатів", - додав міністр культури.

Читайте такожУ Вінницькій області ентузіасти намагаються реставрувати 500-річну фортецю (відео)

Паралельно, за словами Ткаченка, міністерство розробляє план стратегічного розвитку цих об'єктів.

"І мова йде не тільки про ремонт, який дозволить повноцінно експлуатувати пам’ятки, а й про використання їх для бізнесу у сфері креативних індустрій: проведення фестивалів, зйомку фільмів, реклами, серіалів та інших креативних проєктів. Ці пам’ятки мають головне — атмосферу, антураж та дух української історичної культури, тож, підійшовши комплексно, ми повернемо гордість для країни та перетворимо на справжні туристичні "магніти", - додав він.

Як раніше повідомляв УНІАН.Туризм, у Дрогобичі (Львівська область) наразі реставрують дзвіницю однієї з найстаріших дерев’яних церков України.