Порту чекає на туристів / фото УНІАН (Янош Немеш)

Португалія поступово скасовує карантинні обмеження, запроваджені через пандемію коронавірусу, і в країну повертається туризм.

Фотокореспондент УНІАН днями побував у Португалії та підготував для наших читачів великий фоторепортаж з другого за величиною міста країни – Порту.

Цікаві факти про Порту

Історія Порту починається приблизно в 300 роках до н. е. з протокельтських і кельтських народів. Потім його завоювали римляни, потім сюди прийшли древньогерманські племена, а за ними – маври. Наприкінці 11 століття місто увійшло до складу королівства Леон у складі графства Портукале, яке успадкував граф Генріх Бургундський, з якого почалася історія незалежної Португалії. Муніципалітет Порту був заснований в 1123 році. 

Відео дня

Центр Порту досить непогано зберігся і включений до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. В історичному центрі міста знаходиться Кафедральний собор Се, що вважається одним з найважливіших пам'ятників романської архітектури в Португалії.

Через головну річку міста Дору перекинуто безліч мостів, що зв'язують Порту з містом-супутником Віла-Нова-ді-Гая. Деякі з них є унікальними для свого часу технологічними рішеннями. Наприклад, залізничний міст Понті-ді-Дона-Марія-Піа, зведений в 1876-1877 роках за проектом Гюстава Ейфеля, був одним з перших проектів, що принесли його автору всесвітню славу. Пізніше ті ж технологічні рішення були використані Ейфелем при будівництві Статуї Свободи (1884-1886) і Ейфелевої вежі (1889).

Один з найвідоміших мостів у Порту / фото УНІАН ( Янош Немеш)

У Порту знаходиться кілька вельми незвичайних музеїв, серед яких Музей портвейну, Музей сучасного мистецтва і Музей трамваїв.

У місті базується один з трьох найсильніших футбольних клубів у Португалії, дворазовий переможець Ліги Чемпіонів УЄФА ФК "Порту".

У Порту чудовий клімат / фото УНІАН (Янош Немеш)

У Порту, розташованому в декількох кілометрах від Атлантичного океану, практично не буває мінусових температур: середня температура грудня-лютого тут становить 10-14 градусів, лише зрідка опускаючись до -2. Однак і влітку тут не дуже спекотно – середня температура червня-серпня становить 17-19 градусів тепла.

Читайте такожТропічний рай за 6 годин від Києва: чому зараз саме час відкрити для себе Мадейру

Умови в'їзду до Португалії для українців

  • На даний момент в'їзд громадянам України на континентальну Португалію, а також на Мадейру і на Азорські острови, дозволений будь-яким транспортом, включаючи туристичні подорожі по безвізу.
  • Щоб потрапити на континентальну частину Португалії, громадянам України необхідно надати довідку з негативним результатом ПЛР-тестування на COVID-19, зробленого протягом не більше ніж за 72 години до подання документа (не поширюється на дітей до 12 років) або довідку про результати швидкого тесту на антитіла до COVID-19, зробленого протягом не більше ніж 48 годин до подання довідки.
  • Також дозволено прибуття до Португалії з будь-якою метою подорожуючим, у тому числі громадянам України, які мають дійсний європейський (виданий у будь-якій країні ЄС) COVID-сертифікат (у паперовому або в електронному варіанті). Станом на сьогодні Португальською Республікою не прийнято окремий нормативний акт, яким визнаються українські COVID-сертифікати. Рішення очікується найближчим часом.
  • Пасажири, які прибувають до Португалії на авіарейсах з Бразилії, ПАР, Індії, Непалу і Великобританії, зобов'язані залишатися на самоізоляції протягом 14 днів після прибуття. Для перебування на самоізоляції необхідно заповнити форму.
  • Всі пасажири, які прибувають на територію континентальної Португалії повинні заповнити форму.
  • Для прибуття на острови архіпелагу Мадейра всі пасажири, незалежно від країни вильоту, повинні заповнити онлайн форму, а для прибуття на Азорські острови від усіх подорожуючих потрібне заповнення онлайн форми. Детальніше ознайомитися з умовами в'їзду на ці території можна за посиланням.